Vaš otrok ima cerebralno paralizo

Uredništvo, 30. julij 2010.
Ostalo

Vi sami ali pa zdravnik je ugotovil, da se vaš otrok ne razvija tako kot drugi. Zdravnik vam je povedal, da ima otrok možgansko poškodbo…

Vi sami ali pa zdravnik je ugotovil, da se vaš otrok ne razvija tako kot drugi. Zdravnik vam je povedal, da ima otrok možgansko poškodbo ali strokovno: cerebralno paralizo. Zdi se vam, da je konec sveta, toda:

  • Niste sami
  • Kako lahko pomagate

V povprečju se v Sloveniji vsak teden rodi najmanj en otrok s podobno poškodbo, kot jo ima vaš. Ta podatek vas seveda ne bo pomiril in še vedno se sprašujete, kaj ste naredili narobe in kakšna bo usoda vašega otroka. Sorodniki in prijatelji vam bodo morda postavljali vprašanja, na katera ne znate odgovoriti.

Otroci s cerebralno paralizo se ne rodijo prizadeti po krivdi svojih staršev ali njihovih prednikov. Prizadetost ni nalezljiva in zelo redko se zgodi, da bi bila v eni družini dva otroka s tako poškodbo.

Nihče ne ve natančno, zakaj in kako pride do prizadetosti večine otrok, zanesljivo vemo le, da vsaka poškodba, tudi najmanjšega dela možganov, lahko povzroči otroku težave pri hoji, pri uporabi rok in morda pri govoru in sluhu.

Poškodba morda ni najprimernejši izraz, toda z njim hočemo povedati, da nekaj milijonov možganskih celic ni zraslo pravilno ali pa je postalo neuporabnih. Do sedaj ne poznamo nobenega načina, kako bi jih popravili ali nadomestili, zato tudi ne poznamo zdravila. To pa ne pomeni, da za svojega otroka ne morete ničesar narediti.

Poznamo nekaj metod, s pomočjo katerih lahko otroke s cerebralno paralizo kar najbolje usposobimo za življenje. Važno je, da čimprej skupaj in po navodilih strokovnjakov pričnete z otrokovim usposabljanjem.

Zdravnik vas je gotovo že napotil k fizioterapevtu, ki vam bo svetoval, kako držite svojega otroka, kako ga lahko polagate v posteljico ali stolček ter gibe, ki jih lahko z njimi vadite, da mu pomagate premikati roke in noge bolj naravno. Će tega še ni storil, potem ga povprašajte za razlog.

Podrobnejše informacije preberite na spletnem naslovu >> 

Vir: Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije

Preberite vprašanja, dileme in izkušnje o vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close