Slovenski študenti farmacije gostijo 56. mednarodni kongres Svetovne zveze študentov farmacije

Uredništvo, 30. julij 2010.
Ostalo

Osrednji del kongresa je strokovni simpozij na temo genske terapije in bioloških zdravil, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Lekom, članom skupine Sandoz. Društvo študentov…

Osrednji del kongresa je strokovni simpozij na temo genske terapije in bioloških zdravil, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Lekom, članom skupine Sandoz.

Društvo študentov farmacije Slovenije pod okriljem Svetovne zveze študentov farmacije (IPSF) prireja 56. mednarodni kongres študentov farmacije, ki bo potekal od 2. do 12. avgusta v Ljubljani. Namen kongresa je spodbujati mednarodno razpravo, pregledati različne farmacevtske teme ter povezovati znanja med državami, podjetji, študentskimi organizacijami in posamezniki. Študenti prvič v Sloveniji organizirajo ta kongres na svetovni ravni in pri tem jih je kot glavni pokrovitelj podprla farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki veliko vlaga v razvoj znanja in se zaveda pomena podpore bodočim strokovnjakom na področju farmacije.

»IPSF, ki združuje okoli 350.000 študentov farmacije iz 84 držav po svetu, vsako leto organizira 10-dnevni mednarodni kongres študentov na svetovni ravni. Letos poteka že 56. leto in prvič v Sloveniji. Pred nekaj leti smo v Sloveniji že gostili evropski kongres, svetovnega pa letos prvič, kar je pomembno priznanje za naše društvo in državo, saj bomo gostili okoli 350 študentov z vsega sveta,« je povedal Urban Brumen iz Društva študentov farmacije Slovenije.

Strokovni simpozij na temo genske terapije in bioloških zdravil

Ker postajajo biološka zdravila nepogrešljiv del sodobnega zdravljenja, je strokovni simpozij na letošnjem kongresu namenjen tudi biofarmacevtiki. Pri tem se je organizatorjem kongresa pridružila farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki ima v Mengšu najsodobnejši razvojni center za biofarmacevtiko in edini industrijski center za biofarmacevtiko oz. proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Sloveniji.

»Biološka zdravila se uporabljajo za zdravljenje bolezni, ki jih klasična zdravila ne morejo ozdraviti, vendar so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga. Podobna biološka zdravila, pri katerih je Sandoz pionir v svetovnem merilu, so po kakovosti, varnosti in učinkovitosti primerljiva z referenčnim izdelkom. Njihova prednost pa je ugodnejša cena, zato  so dostopna več ljudem.  Sandoz je trenutno edino podjetje, ki ponuja tri podobna biološka zdravila na trgu EU. Vsa tri so že na voljo tudi v Sloveniji. Z delom v našem Razvojnem centru biofarmacevtike v Leku v Mengšu pomembno prispevamo k napredku na tem področju,« je poudaril Andrej Francky iz Razvojnega centra biofarmacevtike v Leku, ki bo študentom na simpoziju predstavil delo Leka in vodilno vlogo Sandoza na področju podobnih bioloških zdravil.

Strokovni simpozij bo potekal v nedeljo, 8. avgusta 2010 v Hotelu Mons v Ljubljani, od 9. ure naprej. Obsegal bo predavanja, delavnice in praktični del, kjer bodo predstavili postopek genske analize. Študenti se bodo aktivno vključili s pripravo razstave plakatov o biotehnologiji, s katerimi bodo temo predstavili tudi vizualno. Predavatelji se bodo dotaknili tudi problematike bioetike, skupaj pa bodo skušali ugotoviti kje so meje v bioznanosti, če te sploh obstajajo.

Od delavnic in družabnih večerov do dobrodelne dražbe

Poleg strokovnega simpozija se bo v času kongresa odvijalo mnogo drugih zanimivih in poučnih dejavnosti, kot so izobraževalni simpozij na temo vodenja, generalna skupščina, delavnice in družabni večeri. Študenti bodo tudi dobrodelni, saj bodo pripravili dražbo, s katero bodo zbirali denar za pomoč študentskim farmacevtskim društvom iz nerazvitih držav. Prvi dan kongresa se bo na Ljubljanskem gradu odvijala otvoritvena slovesnost, ob koncu pa se bodo študenti iz tujine odpravili na tedenski izlet po Sloveniji, kjer si bodo ogledali lepote naše države.

Dodatne informacije: Urban Brumen, Društvo študentov farmacije Slovenije
GSM: 040 454 892
[email protected]

Vir: Društvo študentov farmacije Slovenije

Obiščite spletni forum: Izobraževanja, srečanja in dogodki ter preglejte vabila na različne dogodke na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close