Ni boljšega od vode!

Uredništvo, 29. julij 2010.
Ostalo

Neverjetno se zdi, da se ljudje tako malo zavedajo nevarnosti dehidracije, čeprav v medijih stalno opozarjamo nanjo. Strokovnjaki so ocenili, da se po svetu sprehaja…

Neverjetno se zdi, da se ljudje tako malo zavedajo nevarnosti dehidracije, čeprav v medijih stalno opozarjamo nanjo. Strokovnjaki so ocenili, da se po svetu sprehaja od 75 do 80 odstotkov dehidriranih ljudi, ki se svojega stanja sploh ne zavedajo. Dehidracija pa pomeni počasno okvarjanje vseh organov in tkiv v telesu.

Če izgubimo samo en odstotek »vodne teže«, se naše telesne in umske sposobnosti zmanjšajo za deset odstotkov. Človeško telo je zelo »vodeno«, saj ga v 75 odstotkih sestavlja voda. Voda je pomembna za delovanje vseh sistemov, od dihal do prebavil, zato tudi dehidracija prizadene vse te sisteme. Marsikdo se ne zaveda, da celo ponoči z dihanjem izgublja vodo. Potrebujete dokaz? Če dahnete na steklo, se bo orosilo. Toliko vode vsebuje en sam dih. Zato se dostikrat že zbudimo žejni. Strokovnjaki posebej opozarjajo, da dehidracija povzroča poslabšanje kroničnih bolezni: astme, srčnih bolezni, povišanega krvnega tlaka, okužb, bolezni jeter in ledvic. Stalna blaga dehidracija pa lahko bolezen tudi sproži. Zanimivo je, da celo ljudje, ki veliko berejo, so izobraženi in skrbijo za svoje zdravje, pri pitju vode odpovedo. Neka znanka mi je omenila, da vode preprosto ne more piti. V drugem stavku pa je potožila, da sta tako ona kot njena hči stalno zaprti. Nič čudnega!

Bolezen zaradi premalo vode

Druga zgodba: starejša gospa ni hotela piti dovolj vode. Morda kozarec na dan ali pa še tega ne. Raje je posegla po kavi, čaju in kakšni sladkani pijači. Njeno zdravstveno stanje se je začelo na vsem lepem slabšati, vendar nihče ni natanko vedel, za kaj sploh gre. Zdravniki so posumili na levkemijo, saj je bila tudi njena krvna slika zelo slaba. Potem je eden od sorodnikov omenil, da noče piti vode, ker ne mara ves čas hoditi na stranišče. Ko so postali njeni bližnji pozorni na to, so opazili, kako malo vode gospa popije na dan. Zdravniki so uganko kmalu rešili. Tudi njena krvna slika in težave z ledvicami so bile posledica dehidracije. Zdaj stalno pije vodo in tudi obiski v kopalnici je ne motijo več, ker se zaveda, kaj se lahko zgodi, če človek ne zaužije dovolj vode.

Nevarnost za starejše

V ameriški državi Michigan, ki slovi po ostrem podnebju (pozimi je zelo mrzlo, poleti pa izredno vroče, trenutno imajo celo okrog 40 stopinj Celzija), so zaradi nevarnosti vročine in dehidracije posebej za starejše ljudi organizirali posebne prostore za hlajenje. Kljub temu je že bilo nekaj smrti zaradi vročega poletja. Starejši ljudje so namreč precej prej dehidrirani kot mlajši. Zanje je posebno pomembno, da stalno pijejo, čeprav manjše količine vode. In prav starejši ljudje imajo največ težav s tem, da ne upoštevajo navodil o količini vode, ki bi jo morali popiti vsak dan. Za vse druge velja, da si je treba približno preračunati, koliko vode potrebujejo na dan.

Če telo sestavlja voda v dveh tretjinah, pomeni, da je dve tretjini telesne teže »vodna teža«. Pri približno 70 kilogramov težkem človeku to pomeni, da je 42 kilogramov njegove teže sestavljene iz vode. Izgubljeni en odstotek vode torej pomeni 4,2 decilitra vode, ki jo telo mimogrede izgubi že z opravljanjem vseh funkcij, od dihanja do presnove. Telesno nedejaven odrasel človek, ki tehta okrog 70 kilogramov, naj bi v normalnih razmerah popil od 1,6 do dva litra vode. Če je telesno dejaven, potrebuje od 2,6 do tri litre vode na dan. Količina vode, ki jo je treba popiti, je odvisna tudi od tega, koliko časa smo pokonci. Če vstajamo zgodaj in hodimo pozno spat, je treba popiti še kakšen kozarec vode več.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close