V Sloveniji okoli 3000 oseb več kot eno leto brez zdravstvenega zavarovanja

Uredništvo, 27. julij 2010.
Ostalo

Ljubljana – Približno en promil prebivalstva v Sloveniji nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja več kot eno leto, navajajo na ZZZS. Ob tem poudarjajo, da je…

Ljubljana – Približno en promil prebivalstva v Sloveniji nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja več kot eno leto, navajajo na ZZZS. Ob tem poudarjajo, da je obvezno zdravstveno zavarovanje pravica in dolžnost vseh, ki izpolnjujejo pogoje za zavarovanje. To zavarovanje si lahko uredi vsak posameznik, ki se legalno nahaja na območju Slovenije.

V obdobju od 31. decembra 2008 do 31. decembra 2009 je bilo v Sloveniji 1850 oseb oz. 0,09 odstotka prebivalstva, ki več kot eno leto niso imeli urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja, od 31. marca 2009 do 31. marca letos pa je bilo takih 3111, kar predstavlja 0,16 odstotka celotnega prebivalstva, navajajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Zdravstveno zavarovanje je pomembno, saj nikoli ne vemo, kdaj nas bo doletela kakšna bolezen, je v izjavi za STA poudarila svetovalka generalnega direktorja ZZZS za zdravstveno zakonodajo Breda Butala. “Če nismo vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, imamo pravico le do nujnih oz. neodložljivih zdravstvenih storitev,” poudarja Butala.

Kot pojasnjuje, take storitve sicer plača država iz proračuna, a krije le tiste storitve, ki nujne, neodložljive zdravstvene storitve, ko gre za reševanje delovanja osnovnih življenjskih funkcij. Vse ostalo mora posameznik, če ni zavarovan, plačati sam, kar pa so lahko tudi ogromni zneski.

Butala sicer pravi, da Slovenci zelo cenijo vrednoto vključitve v sistem zdravstvenega zavarovanja in le redki, običajno taki v posebnih življenjskih situacijah, so brez urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstveno zavarovanje zagotavlja ustrezno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni ali poškodbe, saj pokriva stroške za tveganja v primerih, ko zbolimo, se poškodujemo ali imamo kakšne druge zdravstvene potrebe, poudarjajo na ZZZS. Osnovna lastnost obveznega zdravstvenega zavarovanja je, da so pravice vsakega posameznika ali po njem zavarovanega družinskega člana vezane na prijavo v zavarovanje in na plačilo ustreznega prispevka.

Vir: dnevnik.si

Zapišite svojo izkušnjo, pripombo ali pomislek na spletnem forumu: Zdravstvo pri nas? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close