Neželene nosečnosti

Uredništvo, 26. julij 2010.
Ostalo

Ali bi morali moški imeti več pravic pri odločanju, če bodo skrbeli za svojega otroka? New York – Če moški ne želi biti oče, ali…

Ali bi morali moški imeti več pravic pri odločanju, če bodo skrbeli za svojega otroka?

New York – Če moški ne želi biti oče, ali je prav, da ga ženska prisili v to? Na področju pravice ženske do splava se je odprla nova fronta – ameriški Državni center za moške se je podal v boj za pravico moških do izbire.

„Do zdaj smo pravico izbire dojemali kot žensko zadevo; ali ste za življenje ali pa za izbiro,“ pravi direktor omenjenega centra Mel Feit. „Mi dodajamo nov element. Če od moškega pričakujemo, da bo odgovoren, ali ni prav, da ima tudi on pravico do nekaj izbir?“

Center opozarja na dvojna merila in njihove posledice, ob tem pa podaja primer: 25-letni Matt Dubay mora plačevati preživnino za otroka, ki ga ima z nekdanjim dekletom. On pravi, da je v času njunega partnerstva jasno povedal, da ne namerava imeti otrok, ona pa mu je dejala, da zaradi zdravstvenih težav v nobenem primeru ne more zanositi. Ko je vendarle zanosila, je imela izbiro, pravi Dubay in sprašuje, ali ne bi tudi on moral imeti izbire glede plačevanja preživnine za otroka, ki ga nikoli niti ni hotel imeti?

Dubay je skupaj s Centrom vložil tožbo na ameriško okrožno sodišče, zadeva pa sproža ogromno moralnih dilem o pravicah in izbiri, pa tudi glede dojemanja enakopravnosti spolov, če pogledamo družbene in biološke vloge, ki jih igrajo moški in ženske, ko postanejo starši.

Feit trdi, da bi moral moški imeti nekaj izbir in predlaga naslednjo rešitev: moški bi moral imeti pravico, da se v prvem mesecu od dneva, ko izvejo za partnerkino (neželeno) nosečnost, odloči, ali bo otroka podpiral (tako v pravnem kot v finančnem smislu) ali ne.

Vir: dnevnik.si

Kakšen je vaš odnos do splava? Obiščite spletni forum: Čustevna inteligenca in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close