Zdrava poletna prehrana

Uredništvo, 07. junij 2017.
Ostalo

Poleti posegajte po lahki sezonski hrani, pijte vodo in poskrbite, da bo imel organizem dovolj tekočine.

Pijte vodo in poskrbite, da bo imel organizem dovolj tekočine.

Rdeča nit poletne prehrane naj bo raznovrstna sezonska hrana, predvsem sadje in zelenjava. Jedi, polne kalorij, so v poletnih dneh manj primerne. V obdobju visokih temperatur zato raje posezite po lahkih jedeh. Zaradi vročine in močnejšega znojenja je izrednega pomena redno in načrtno pitje vode za ohranjanje dobrega počutja. Zdravniki in prehranski strokovnjaki odsvetujejo uživanje pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali velike količine sladkorja, saj te pijače povečujejo odvajanje tekočine iz telesa. Za potešitev žeje in dobro delovanje organizma potrebujemo predvsem vodo.

Najbolj odžeja navadna, neoporečna voda.

Dnevna potreba po vodi je odvisna od posameznikove starosti, zdravstvenega stanja, aktivnosti in drugih individualnih posebnosti. Odrasel zdrav človek naj bi v povprečju na dan popil približno dva litra vode. Poleti je pitje vode izrednega pomena tako za potešitev žeje, kot za dobro delovanje organizma in preprečitev dehidracije. Priporočamo tudi nesladkane zeliščne čaje in sadne sokove, ki vsebujejo 100-odstotni sadni delež, ki jih po želji razredčimo z vodo. Pijmo tudi, kadar nismo žejni.

Poleti posegajte po lahkih jedeh

“Poleti bodimo pozorni zlasti na lahko prehrano. Kakovostne beljakovine lahko zaužijemo z različnimi vrstami mesa. Prednost dajemo beli vrsti mesa, ribam in drugim morskim dobrotam. Uživamo tudi stročnice (sojo, fižol in čičeriko), jajca in manj mastno mleko ter mlečne izdelke. Izbiramo med polnovrednimi žiti in žitnimi izdelki, kot so temne vrste kruha, riž, testenine in razne kaše. Koristi nam tudi, da užijemo čim manj slaščic, maščob in sladkorjev,” je povedala Tatjana Škornik Tovornik z oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Zaradi težko prebavljivih jedi, zlasti maščob, se naša pripravljenost za telesno dejavnost zmanjša, mi pa se polenimo. Tudi pripravo hrane lahko prilagodimo letnemu času.

Poleti se izogibamo termičnim postopkom obdelave hrane, kot so praženje, pečenje in cvrtje. Namesto tega lahko hrano dušimo, kuhamo v sopari in se izognemo dodajanju maščob. Če imamo možnost, uporabimo poletno kuhinjo na vrtu za pripravo jedi na žaru. Poleg vseh vrst mesa lahko na žaru pečemo tudi zelenjavo, kot so bučke, jajčevci in paprika. Dobrodejne za naše dobro počutje so zelenjavne juhe, ki vsebujejo mnogo hranilnih snovi in tekočino. Zelo okusne in zdravju koristne samostojne jedi so lahko solate. Če jim dodamo testenine, stročnice, belo meso, tuno ali sir, dobimo dobro sestavljene hladne jedi.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Za več namigov in nasvetov o zdravi prehrani obiščite spletno stran Med.Over.Net >>

Več receptov >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:50
285,226
04.12.2021. ob 21:00
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close