Altruistično darovanje popkovnične krvi je pri nas še slabo razširjeno

Uredništvo, 23. julij 2010.

Ljubljana – Na ljubljanski Pediatrični kliniki letno opravijo okoli 12 presaditev krvotvornih matičnih celic malim bolnikom. Zadnjo so opravili pred dobrim tednom dni, darovane krvotvorne…

Ljubljana – Na ljubljanski Pediatrični kliniki letno opravijo okoli 12 presaditev krvotvornih matičnih celic malim bolnikom. Zadnjo so opravili pred dobrim tednom dni, darovane krvotvorne matične celice pa so dobili iz ZDA, je v pogovoru za STA pojasnil Vladan Rajić s kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo klinike.

Darovanje popkovnične krvi lahko rešuje življenja, tako kot krvodajalstvo, a ljudje se tega še vedno premalo zavedajo in tudi mnogi starši, ki se pred porodom odločijo za to možnost, to storijo iz morebitne bodoče osebne koristi, ne iz altruizma, pravi direktor oddelka za preskrbo s krvjo pri Zavodu za transfuzijsko medicino Dragoslav Domanović.

Tako se je na primer od sredine leta 2008 do konca 2009 za darovanje popkovnične krvi na zavodu prijavilo 1653 bodočih staršev, odvzem pa so dejansko opravili pri 1220 novorojenčkih, pravi Domanović. Samo v ljubljanski porodnišnici so lani opravili 6603 porode, babice pa so opravile 563 odvzemov popkovnične krvi za shranjevanje, tako v javno kot zasebne banke.

Financiranje zaenkrat iz lastnih sredstev

Domanović sicer pojasnjuje, da za zdaj javno banko popkovnične krvi financirajo iz lastnih sredstev zavoda, namenskega denarja za ta projekt pa iz zdravstvene blagajne ne dobivajo. Zato možnosti darovanja v javno banko tudi ne oglašujejo pretirano. Po besedah Domanovića je postopek za odobritev financiranja javne banke popkovnične krvi v teku.

Popkovnično kri je mogoče shranjevati v javnih, neprofitnih bankah popkovnične krvi – to je “altruistično dejanje” za zdravljenje anonimnega prejemnika kjerkoli v svetu, kar se imenuje alogenična presaditev – in v zasebnih. Slednje so profitne in za ustrezno plačilo shranjujejo popkovnično kri, ki je namenjena izključno za zasebno uporabo pri otroku, ki je njen lastnik, to je za t.i. avtologno presaditev.

Vir: dnevnik.si

Več o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close