Zdrav si, če lahko daruješ kri

Uredništvo, 23. julij 2010.
Ostalo

Krvodajalci so na dopustu, prometnih nesreč pa je več kot običajno Poleti krvi primanjkuje – krvodajalci so na dopustu, prometnih nesreč pa je več kot…

Krvodajalci so na dopustu, prometnih nesreč pa je več kot običajno

Poleti krvi primanjkuje – krvodajalci so na dopustu, prometnih nesreč pa je več kot običajno

Bled, Ljubljana – V spodnjem nadstropju blejskega zdravstvenega doma je bila ta teden gneča, saj je potekala krvodajalska akcija, ena od več kot 1100 na leto, ki jih pripravlja Rdeči križ Slovenije (RKS). Poleti krvi najbolj primanjkuje, pravi strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri RKS Boštjan Novak. To je čas množičnih dopustov, kamor odidejo tudi redni krvodajalci. Po drugi strani je zaradi gostejšega prometa tudi več prometnih nesreč, ugotavljajo v prometnoinformacijskem centru. “Zato naj gredo ljudje, preden odidejo na dopust, še darovat kri,” priporoča Novak.

To je storil tudi 59-letni Bogdan Finžgar, ki je tokrat kri daroval že 43.: “Enkrat ali dvakrat na leto grem na krvodajalsko akcijo.” To je počel že njegov oče. “Včasih smo prišli ob šestih zjutraj in smo bili veseli, če smo bili ob dvanajstih gotovi, toliko nas je bilo,” se spominja časov množičnega krvodajalstva. Darovanje krvi mu je prišlo v navado; da dela prav, se je prepričal tudi ob ženini operaciji, ko je videl, koliko krvi je potrebovala.

Vse več mladih darovalcev

Darovanje krvi je razširjeno tudi med mladimi. Žiga Lenček je dopolnil 18 let in se je krvodajalske akcije udeležil prvič. Vesel je, ker gre za dobrodelno dejanje, in se zaveda, da pri nas potrebujemo precej krvi. “Še bom prišel,” je povedal in dodal, da se počuti dobro in da odvzem “ni nič posebnega”.

Medtem ko za Evropo velja, da je mladih krvodajalcev okoli osem odstotkov, jih je pri nas med deset in enajst, se pohvali Novak. To je zelo pomembno, poudarja. “Prebivalstvo pri nas se stara in če ne bomo zdaj pridobili novih krvodajalcev, bomo imeli čez desetletje težave.” Starejše prebivalstvo namreč pomeni več bolezni in poškodb, to pa človeka iz krvodajalca spremeni v tistega, ki kri potrebuje, pravi Novak.

Potrebujemo veliko krvi

Letos je v prvi polovici leta pri nas krvodajalske akcije obiskalo 55.026 ljudi, kar je po podatkih RKS kar 1173 več kot v enakem obdobju lani. “Letošnja številka je največja v zadnjih osmih letih,” pripoveduje Novak. Povprečni krvodajalec je pri nas star 37 let, okoli dve tretjini je moških.

Krvodajalci ob pomoči zdravstvenega osebja, strokovnjakov in prostovoljcev (lani je aktivno sodelovalo 2.527 prostovoljcev, ki so opravili 38.669 prostovoljnih ur) v Sloveniji po podatkih RKS vsako leto darujejo okoli 42.000 litrov krvi. (Kje in kdaj jo je mogoče darovati, lahko preberete na spletni strani www.rks.si. ) Poraba krvi pa je velika. “Ko sem se vozil v službo, sem poslušal črno kroniko. V zadnjih 12 urah se je zgodilo 22 prometnih nesreč, pet oseb je bilo lažje, tri pa huje poškodovane. Takoj sem izračunal, da so za transfuzijo potrebovali vsaj 80 enot krvi,” pravi Novak.

Po podatkih policije se v poletni turistični sezoni, torej med julijem in avgustom, prometne razmere vsako leto v primerjavi s prvimi petimi meseci poslabšajo. Poveča se tako število huje ranjenih (lani v tem obdobju 350 ljudi) kot tudi nesreč s smrtnim izidom (lani 41).

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
06.10.2021. ob 09:47
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close