Kaj prinašajo nove tablete?

Uredništvo, 23. julij 2010.

Glede na zelo velik obseg – približno 285 milijonov – sladkornih bolnikov v svetu in napoved, da se bo v naslednjih 20 letih slednje verjetno…

Glede na zelo velik obseg – približno 285 milijonov – sladkornih bolnikov v svetu in napoved, da se bo v naslednjih 20 letih slednje verjetno povečalo na 438 milijonov, je, poleg prizadevanj za preventivo, razumljivo pospešeno iskanje novih zdravil za obvladovanje te kronične bolezni, povezane z resno invalidnostjo in prezgodnjo umrljivostjo.

S tovrstnimi prizadevanji se ukvarja tudi raziskovalna skupina družbe Boehinger Ingelheim, ki raziskuje spojino linagliptin kot zdravilo v obliki tablete (z enim odmerkom na dan) za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2.

Izsledki raziskave III. faze o linagliptinu, ki so jih prvič objavili na nedavnem 70. srečanju ameriškega združenja za sladkorno bolezen (ADA), kažejo, da linagliptin, (strokovno zaviralec dipeptidil-peptidaze-4), pomembno znižuje krvni sladkor. Kot so poročali, so to potrdili z meritvami hemoglobina A1c (HbA1c) na tešče in po jedi; vrednost HbA1c je merilo za urejenost sladkorne bolezni oziroma laboratorijski test, s katerim ugotovijo, ali je bila raven glukoze v zadnjih dveh ali treh mesecih znotraj priporočenih okvirov. V zvezi z varnostjo zdravila, kar je ob raziskovanju učinkovitosti eno najbolj pomembnih vprašanj, so poročali, da je imel linagliptin v ključnih raziskavah omenjene tretje faze primerne varnostne lastnosti, saj je bil odstotek neželenih dogodkov podoben kot pri placebu. Poleg tega so ga bolniki dobro prenašali, ni vplival na telesno maso, ni povečal tveganja za součinkovanja zdravil in, kar je posebej pomembno, po ugotovitvah kliničnih raziskovalcev ni povečal ogroženosti zaradi hipoglikemije niti pri samostojni uporabi niti v kombinaciji z drugimi zdravili kot so metformin ali pioglitazon.

Vir: delo.si

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Posvetujte se na forumu: Sladkorna bolezen na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close