Zakaj je paradižnikov sok na letalu okusnejši kot na tleh?

Uredništvo, 22. julij 2010.
Ostalo

To na prvi pogled prozaično vprašanje, je predmet povsem resne študije, ki jo za nemškega letalskega prevoznika Lufthanso izvaja Fraunhoferjev inštitut IBP (Institute for Building…

To na prvi pogled prozaično vprašanje, je predmet povsem resne študije, ki jo za nemškega letalskega prevoznika Lufthanso izvaja Fraunhoferjev inštitut IBP (Institute for Building Physics).

Dejstvo je namreč, da potniki med poleti nenavadno pogosto izberejo paradižnikov sok, medtem ko imajo na voljo vrsto drugih osvežilnih pijač. Med omenjeno raziskavo se je izkazalo, da ima paradižnikov sok v letalu, se pravi pri nekoliko nižjem zračnem tlaku, ki ustreza nadmorski viši okrog 2800 m, povsem drugačen okus kot na tleh, torej pri običajnem zračnem tlaku. »Pri običajnem zračnem tlaku so preizkuševalci vrednotili okus paradižnikovega soka precej nižje, bil jim je torej precej manj všeč, kot v letalu med poletom,« pojasnjuje Andrea Burdack-Freitag z IBT.

Dejansko se zaradi nižjega zračnega tlaka, ki ga vzdržujejo v letalu med poletom, okus potnikov spremeni in paradižnikov sok jim diši bolje in bolj sveže, kot dejansko je. Preizkuse so opravljali v potniški kabini Airbusa A310, v kateri so spreminjali zračni tlak.

Vir: delo.si

Se odpravljate na morje ali gore? Morda v tujino? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close