Organska kozmetika za malčke in mamice

Uredništvo, 22. julij 2010.

V zadnjih desetletjih se ljudje vedno bolj zavedamo, da je potrebno za svoje telo dobro skrbeti. Najbolj se to kaže v vse večji športni aktivnosti…

V zadnjih desetletjih se ljudje vedno bolj zavedamo, da je potrebno za svoje telo dobro skrbeti. Najbolj se to kaže v vse večji športni aktivnosti in vedno bolj zdravemu načinu prehranjevanja. Prehrana je en izmed pretežnih virov snovi, katere vnašamo v svoje telo. Od nas pa je odvisno, ali gre za zdrave in koristne snovi, ali gre tudi za strupene. Žal so okoliščine take, da je vprašanje bolj koliko, strupenih snovi bomo zaužili s hrano in pogosto gre za zelo strupene snovi, ki v hrani sploh nimajo česa iskati. Največkrat lahko vplivajo na rakava obolenja in hormonska neravnovesja. Število rakavih obolenj v razvitem svetu ves čas strmo narašča in je dvakrat višje kot v nerazvitih državah.

Res je, da se osveščenost na tem področju zvišuje, ljudje se vedno bolj zanimajo o izvoru hrane, ali gre za genetsko spremenjene rastline, s čim so bile gnojene in zdravljene, s čim so bile hranjene živali in s katerimi preparati je bilo poskrbljeno za njihovo zdravje. Hkrati pa se  ne moremo znebiti občutka, da tudi prehrambna industrija vedno bolj skriva, prikriva in zavaja pri prikazovanju podatkov, kateri nas kot kupce živil zanimajo. Ali morda vemo iz česa je osnova za žvečilni gumi in kaj vse v njem lahko najdemo?

Mnogo manj pa smo ljudje pazljivi pri uporabi kozmetičnih izdelkov, ki jih nanašamo na kožo.

Koža je največji človeški organ. V povprečju ima 2m2 površine in tehta 10 kilogramov. Varuje nas pred škodljivimi snovmi, temperaturo, infekcijami in dehidracijo. Absurdno je to, da škodljive snovi, pred katerimi naj bi nas koža varovala, kar sami nanašamo na kožo v obliki kozmetičnih izdelkov, ki med drugim vsebujejo še snovi, ki pospešujejo vpijanje in proti temu je koža res nemočna, strupene snovi pa pridejo v krvni obtok. Še bolj je stvar problematična, ko govorimo o kozmetičnih izdelkih za dojenčke in otroke, ki so še posebej občutljiva skupina. Se še razvijajo in nimajo zgrajenih obrambnih mehanizmov, ki bi se lahko uprli toksinom, kot se vsaj do neke mere lahko pri odraslih. Na dojenčke je zato potrebno še posebej paziti že v času nosečnosti oziroma še prej. S spočetjem se otrok začne razvijati, za svojo rast pa potrebuje gradnike. Dobi jih od svoje mame, žal pa z njimi tudi vse strupe, ki so se nakopičili v maminem telesu. Krvne slike novorojenčkov v ZDA že kažejo prisotnost toksinov v njihovi krvi in to je šele začetek. Potem pride na vrsto kup kremic in mil, preko katerih v naše malčke še dodatno vnašamo strupe. V materinem mleku so že našli snovi, ki jih sicer najdemo v raketnem gorivu. Ali je to normalno? Je to res popotnica, ki jo želimo dati našim otrokom? Ali so stvari res tako črne? Na prvi dve vprašanji je odgovor seveda odklonilen, na zadnje vprašanje pa je žal odgovor da. Res mnogo strupenih snovi se najde v prehrambnih in kozmetičnih izdelkih in skoraj pravilo je, da so to izdelki, ki so tudi najbolj oglaševani, pogosto tudi kot naravni izdelki. Pojmi naraven, organski, bio in podobno so zelo elastični pojmi, ki nimajo trdnih definicij. EU zakonodaja recimo dovoljuje, da se kot naraven izdelek oglašuje že tisti, ki ima 2% naravnih snovi, zato zgolj trditvam v oglasu ne gre verjeti.

Na srečo pa obstajajo izdelki, oziroma znamke, ki se trudijo k čim večji naravnosti. Tiste znamke, ki si k temu resnično prizadevajo so to pripravljene potrditi in dokazati tudi pred neodvisno inštitucijo, kot so recimo BDIH (Nemčija), ECO CERT (Francija), USDA National organic (ZDA) in UK Soil Association (VB). Predvsem pa je najbolj važno, de se kupci vedno bolj zavedamo, da si vzamemo čas in pogledamo sestavine in tudi preverimo kaj te sestavine pomenijo. Na internetu se brez večjih težav najdejo seznami in opisi škodljivih snovi. Na prodajnih mestih pa najdemo tudi izdelke, ki so do naših teles prijazni, potrebno se je le malo bolj potruditi, saj večinoma niso na najbolj elitnih prodajnih policah in najbolj oglaševani.

Nabor izdelkov zajema vse, kar mamicam in njihovim malčkom nudi najboljšo popotnico v življenje: od izdelkov za vsakodnevno nego, nego občutljive kože, zaščito pred vremenskimi vplivi, do izdelkov proti strijam za mamice.

Ena glavnih sestavin izdelkov je izvleček južnoameriške rastline iz amazonskega gozda, po imenu Inca Inchi, ki vsebuje visoke vrednosti nenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo in negujejo kožo ter pomagajo pri njenem celjenju. Izdelki ne vsebujejo: parabenov in ostalih sintetičnih konzervansov, mineralnih olj, petrokemičnih snovi, umetnih barvil in parfumov, sestavin živalskega izvora in sestavin testiranih na živalih.

Linija vsebuje:

  • Buds tekoče milo in krema za novorojenčke
  • Buds tekoče milo in krema za dojenčke in otroke
  • Buds mazilo za ritko
  • Buds masažno olje
  • Buds balzam za nego in zaščito ustnic
  • Buds mazilo proti pikom insektov
  • Buds mazilo za zaščito pred mrazom in vetrom
  • Buds gel za bradavice
  • Buds krema proti strijam
  • Buds darilni set, ki vsebuje: Buds tekoče milo za dojenčke in otroke, Buds kremo za dojenčke in otroke ter  Buds mazilo za ritko.

Več informacij preberite na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close