Šipek

Uredništvo, 07. avgust 2012.

Družina: rožnice Druga imena: divja roža, pasja roža, galtroža, gošavka, ščipek, šipečje. Opis: šipek je od 1 do 3 m, redkeje 5 m visok grm….

Družina: rožnice

Druga imena: divja roža, pasja roža, galtroža, gošavka, ščipek, šipečje. Opis: šipek je od 1 do 3 m, redkeje 5 m visok grm. Veje so samo prvo leto pokončne, naslednje leto pa se v širokem loku upognejo. Trni, s katerimi so “oborožene” vse veje, so na dnu široki in ukrivljeni; na vejicah, ki nosijo cvetove, pa so manjši in jih je veliko več. Listi na dolgih pecljih so peresasto razdeljeni na pet do sedem lističev, katerih rob je ostro nazobčan. Cvetovi so rožnati, redkeje beli in dišeči. Plodovi so jajčasti, redkeje okrogli, rdeči in vsebujejo številna trda semena – oreške, pokrite s številnimi dlačicami.

Čas cvetenja: od maja do julija.
Čas zorenja: od septembra naprej.
Rastišče: žive meje, gozdni obronki, predvsem pa suhi travniki in pašniki po nižinah in hribovju. Veliko ga je na Krasu.
Zdravilni deli rastline: plodovi brez semen – Fructus Cynosbati, sama semena – Semen Cynosbati.

Plodove najlaže pobiramo potem, ko jih je že omehčala slana. Sušimo jih v senci na prepihu; če jih sušimo v pečici, temperatura ne sme preseči 36°C. Posušene plodove potem zdrobimo v kavnem mlinčku. Hitreje pa se sušijo, če sveže plodove razrežemo na četrtine.

Zdravilne snovi in učinkovine: vitamini C, P. B1, B2, F in K, karoteni (provitamin A), organske kisline, čreslovine, pektini, več vrst sladkorjev in veliko mineralnih soli. V semenih je precej vitamina E in vanilina, zaradi katerega imajo zdrobljena semena rahel, prijeten vonj. Šipek, ki raste na vlažnih, hladnejših območjih, vsebuje več vitamina C, medtem ko ima šipek v suhih, toplih krajih več sladkorja.

Zdravilnost: šipek je najbogatejši naravni vir vitamina C, ki je v mesnatem ovoju ploda. Ugotovili so, da se tudi v posušenih in na različne načine predelanih plodovih ohrani velik del tega, sicer zelo neobstojnega vitamina. Največ vitamina je v zrelih plodovih, ki se še niso zmehčali in še niso zgubili živo rdeče barve. Prav tako pa so ugotovili, da se v najskrbneje shranjenih plodovih po enem letu ohrani le še 1/4 prvotne vrednosti vitamina C. Zato vsako leto poskrbimo za sveže zaloge šipka.

Zaradi vitamina C uporabljamo šipek proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Šipkovi izdelki povečujejo odpornost organizma, zato jih uporabljamo pri bolezni z vročico, gripah in prehladih. Zelo koristijo slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, katerim se zviša količina vitamina C v mleku. Biološki vitamin C pa je izredno pomemben za zdravje in razvoj dojenčka.

Druge snovi, ki jih vsebuje šipek, še zlasti semena, pa pospešujejo izločanje seča, ne da bi dražile ledvice. Povečano izločanje seča pa čisti kri in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, peska in odlaganje soli sečne kisline, zato ga pijemo pri protinskih in revmatičnih boleznih.

 • Šipkov čaj
  1 jedilno žlico zmletih šipkovih plodov damo v 2 dl mrzle vode in pustimo vreti 10 minut. Vitamin C je v čaju obstojen nekaj ur, ne sme pa priti v stik s kovino. Popijemo 3 skodelice dnevno pri kroničnih boleznih mehurja in ledvic, kamnih ter revmatičnih boleznih. Enak učinek imata prašek in šipkov liker.
 • Šipkov prašek
  Šipkova semena – oreške – ki smo jim odstranili dlačice in jih posušili, zmeljemo v fin prah, ki ga lahko uporabljamo namesto šipkovega čaja kadar smo na poti ali v službi. Popijemo 2-krat na dan za noževo konico praška s čašo vode.
 • Šipkova marmelada (1)
  40 dag ,šipka, 7,4 dag sladkorja, 3-4 žlice limoninega soka, košček cimetove skorjice.
  Šipek preberemo in odstranimo peclje, vsak plod razrežemo na štiri dele in odstranimo seme. Dobro operemo. Šipek in vse sestavine z dodatkom malo vode kuhamo pri nizki temperaturi do mehkega. Nato vse skupaj pretlačimo skozi gosto sito, še enkrat na hitro prevremo, napolnimo pogrete kozarce in zapremo.
 • Šipkova marmelada (2)
  10 dag očiščenih plodov, 35 dag rjavega sladkorja, 2 dl jabolčnega kisa, sok 1 limone
  Vse sestavine zmešamo in pust stati nekaj ur, da se sladkor povsem raztopi. Nato zmes kuhamo na nizki vročini, da se zgosti v gosto marmelado.
 • Šipkov liker
  60 dag šipkovih plodov, 50 dag sladkorja, 3 l dobrega tropinovca.
  Zmehčane šipkove plodove zrežemo na manjše koščke ter jim primešamo sladkor in žganje. Kozarec zavežemo in pustimo stati 8 dni na toplem. Medtem večkrat premešamo. Nato precedimo in shranimo v dobro zamašenih steklenicah.
 • Šipkovo vino (1)
  Pripravimo ga enako kot šipkov liker, le da precedimo šele po enem ali dveh mesecih. Je izredno koristno za stare ljudi, ki jim sečni organi ne delujejo več dobro, vendar lahko vsak dan spijejo kozarec tega vina v več manjših obrokih.
  Kdor ne mara sladke pijače ali diabetiki, lahko pri pripravi likerja in vina zmanjšajo ali povsem opustijo sladkor.
 • Šipkovo vino (2)
  3 I šipkovih plodov, 4 l prekuhane In ohlajene vode, 2 kg sladkorja
  Zrezane šipkove plodove stresemo v stekleno ali lončeno posodo s široko odprtino. Sladkor raztopimo v vodi in ko je raztopina bistra, jo zlijemo na šipek, posodo prevežemo z laneno krpo in postavimo na toplo, da začne vreti. Ko tekočina ne vre več, jo precedimo. Vino shranimo v dobro zamašenih steklenicah v hladni kleti.

ŠIPEK – (Rosa Canina) – Naša žena, letnik 1996, številka 9

Erika Fišer Pajk dipl. biologinja

 

Več:http://www.fe.uni-lj.si/zdravje/

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close