Zdravi na pot+nazaj

Uredništvo, 20. julij 2010.
Ostalo

Vsako leto se na pot odpravi okoli 600 milijonov ljudi. Mnogi med njimi potujejo iz razvitih držav v nerazvite in tako zapustijo svoje okolje, na…

Vsako leto se na pot odpravi okoli 600 milijonov ljudi. Mnogi med njimi potujejo iz razvitih držav v nerazvite in tako zapustijo svoje okolje, na katerega so navajeni. Potniki so izpostavljeni nevarnostim, ne le zaradi bolezni, ki jih lahko dobijo na poti, temveč tudi zaradi vpliva vroče ali mrzle klime, velike nadmorske višine, velike vlage, slabe preskrbe z vodo, slabih higienskih razmer, slabe varnosti v prometu itd.

Četudi nas na poti lahko doleti nevarnost, naj to popotnikov ne bi odvrnilo od obiska najbolj eksotičnih krajev našega planeta. Prav zato je treba vsako potovanje skrbno načrtovati in se nanj ustrezno pripraviti. Pozanimati se je treba o boleznih in možnostih za njihovo preprečenje. S seboj je smiselno vzeti vso potrebno zaščitno opremo in opremo za prvo pomoč, ter najnujnejša zdravila za samo zdravljenje v nujnih primerih. Osvežiti je treba osnovno znanje prve pomoči. Pravočasno je treba poskrbeti za vsa obvezna in priporočljiva cepljenja in zaščito z zdravili. Zaradi tega se svetuje obisk ambulante za potnike vsaj en mesec pred potovanjem.

V želji, da ljudem omogočimo čimbolj varno in zdravo pot, smo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZVLJ) pripravili preventivno promocijsko akcijo z naslovom »Zdravi na pot+nazaj«.

Glavni namen akcije je promocija preventivnega obnašanja pred potovanjem vseh vrst, podpora pravočasnemu in kompleksnemu informiranju in svetovanju pred potovanjem, napotitev na ustrezne zdravstvene ustanove (regionalni zavodi za zdravstveno varstvo).

Potnik se mora zavedati, da je njegovo zdravje med bivanjem v neki državi v veliki meri odvisno od njega samega. Zato mora dobiti jasne, izčrpne in točne informacije v skladu z najnovejšimi priporočili medicinske stroke. Ambulanta za potnike je namenjena posvetu o zdravstveni zaščiti za določeno potovanje, v katerem se s potnikom pogovorimo o zanj najustreznejši zdravstveni zaščiti glede na destinacijo (podroben načrt poti), namen (turistično potovanje, poslovna pot, popotništvo, romanje, odprave, športno udejstvovanje, alpinizem) način (letalo, ladja, osebni avto, motor, treking) in trajanje potovanja. Svetujemo zaščito s cepljenjem pred potovanjem, zaščito z določenimi zdravili med samim potovanjem, damo informacije o boleznih na področju potovanja, napotke za obnašanje med samim potovanjem ter seveda kako ravnati, če se pojavi bolezen med oziroma po potovanju.

Ambulanta za potnike na ZZV LJ pokriva veliko področje zdravstvene regije Ljubljana (600.000 prebivalcev), deluje v dopoldanskem času od ponedeljka do petka, v torek tudi popoldan. Podroben urnik ambulante in cenik je objavljen na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana (www.zzv-lj.si) in www.zdravinapot.net.

Vir: Zdravinapot.si

Obiščite spletni forum: Potovalna medicina in povprašajte za nasvet ali preberite že objavljene na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 19:40
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close