Poletna priporočila za varno kopanje

Uredništvo, 20. julij 2010.
Ostalo

Kopališki bonton, osebna higiena in zaščita pred soncem Na Celjskem imajo kopalci na voljo 35 kopališč s 145 bazeni, kar je četrtina vseh bazenov v…

Kopališki bonton, osebna higiena in zaščita pred soncem

Na Celjskem imajo kopalci na voljo 35 kopališč s 145 bazeni, kar je četrtina vseh bazenov v Sloveniji. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje kontrolirajo kakovost kopalne vode v bazenih skladno z zakonodajo, v celoletno obratujočih bazenih enkrat mesečno in v sezonsko odprtih bazenih dvakrat mesečno. Rezultati laboratorijskih analiz večinoma ne kažejo posebnih odstopanj. Kopalci se lahko o ustreznosti kopalne vode prepričajo tudi sami, saj imajo na bazenskih kopališčih na informacijskem mestu pri upravljavcu kopališča pravico in možnost do vpogleda v laboratorijske izvide kopalne vode. Na zavodu so kopalce pozvali, naj upoštevajo preproste previdnostne ukrepe za brezskrbno kopanje.

»Med počitnicami bodimo pozorni na lastno varnost in varnost naših otrok, upoštevajmo kopališki bonton, poskrbimo za osebno higieno in se zaščitimo pred nevarnimi vplivi sonca,« je povedala Simona Uršič, dr. med., specialistka higiene, predstojnica oddelka za zdravstveno ekologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. »

  • V času kopanja in drugih poletnih dejavnosti moramo poskrbeti za ustrezno zaščito pred soncem. Tako za odrasle kot za otroke je priporočljivo, da sev času največje moči sonca zadržujemo v senci in zaščitimo po naravni poti z obleko, s pokrivalom in sončnimi očali. Soncu naj se ne bi izpostavljali od 10. do 16. ure. Kreme, ki jih uporabljamo za zaščito pred soncem, naj imajo sončni zaščitni faktor 15 ali več.
  • Med kopanjem na bazenskih kopališčih je vselej ključno vzdrževanje osebne higiene. Na ta način kopalci prispevamo k večji čistoči kopalne vode in zmanjšamo možnosti za nastanek okužb. Še preden odidemo na kopališče, si telo dobro umijemo in tako odstranimo s kože številne mikrobe, znoj, izločke lojnic in propadle celice kožne povrhnjice.
  • Ko smo na kopališču, vstopamo v čisti del kopališča preko higienske pregrade in se vsakič pred vstopom v bazen oprhamo.
  • Na kopališčih vedno uporabljamo stranišča – teh naj nikoli ne nadomesti kopalna voda. Na kopališki bonton pa z lastnim zgledom in pogovorom navajamo tudi otroke. Našemu zdravju ne koristi, če se v vodi zadržujemo pretirano dolgo. Nevarnost okužbe je večja tedaj, kadar je organizem podhlajen in utrujen. Boljše je, da gremo v vodo večkrat in za krajši čas.
  • Tudi nezgodam in poškodbam na kopališčih se lahko v veliki meri izognemo, če upoštevamo kopališki red. Izogibamo se skakanju v vodo, saj je možnost poškodb precej velika. Previdnosti učimo tudi otroke. Vodna igrala, še posebej tobogane, uporabljamo pazljivo in po navodilih.
  • Potapljanje ni priporočljivo tako zaradi večje možnosti okužbe kot tudi zaradi možnosti nastanka poškodb,« je še poudarila Simona Uršič.

Za varno kopanje in zdravje kopalcev mora biti bazenskavoda ustrezna in v skladu s pravilnikom o minimalnih in higienskih ter drugih zahtevah za kopalne vode.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Obiščite spletni forum: Starši in otroci ter povprašajte za nasvet ali preberite različna mnenja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
26.10.2021. ob 01:59
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close