Robotska kirurgija v Splošni bolnišnici Celje

Uredništvo, 19. julij 2010.
Ostalo

V začetku maja je Splošna bolnišnica Celje kot prva v Sloveniji v svoje delo uvedla kirurškega robota da Vinci, to je aparata, ki združuje prednosti…

V začetku maja je Splošna bolnišnica Celje kot prva v Sloveniji v svoje delo uvedla kirurškega robota da Vinci, to je aparata, ki združuje prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja ter omogoča minimalno invazivno kirurgijo na številnih področjih. V Splošni bolnišnici Celje je to letošnja največja investicija v medicinsko opremo, ki predstavlja velik strokovni in tehnološki napredek naše kirurške dejavnosti.

Robota da Vinci je razvila družba Intuitive Surgical, Inc. iz Kalifornije, ZDA, ki je še vedno edini proizvajalec robota za uporabo pri operativnem zdravljenju. Prvi prototip so izdelali v sodelovanju z ameriško vojsko leta 1980, v medicini pa so prvi poseg z robotom da Vinci opravili leta 1999. Zaradi velike uporabnosti in dobrih rezultatov so sistem razvijali in izpopolnjevali naprej. Sistem robota da Vinci sestavljajo kirurška konzola, robotski stolp, stolp za prenos slike in inštrumenti. Do leta 2003 so izdelovali robota s tremi rokami, po tem letu pa so mu dodali še četrto roko, ki nosi kamero. Vse štiri roke vodi operater s kirurško konzolo, ob bolniku pa sta med posegom še asistent in inštrumentarka. Za izvedbo vseh večjih operativnih posegov sta potrebna le dva kirurga, in ne trije kot pri laparoskopskih in klasičnih operativnih posegih.

Slika, ki jo vidi operater v kirurški konzoli je tridimenzionalna in desetkrat povečana. Robot ima vgrajen tudi filter, ki odpravi tremor rok, zato je gibanje inštrumentov natančnejše. Pri načrtovanju inštrumentov so sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se inštrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka. Naša bolnišnica je kupila trenutno najsodobnejši Robotski sistem da Vinci S HD. Investicija je vredna 1.750.000,00 Eur.

V svetu trenutno deluje (podatek z dne 31. 3. 2010) 1.482 robotov da Vinci, od tega 1.091 v ZDA, 264 v Evropi in 127 v drugih delih sveta. V letih 2006 – 2008 se je njihovo število podvojilo. Ocenjujejo, da je upravičen 1 robot na milijon prebivalcev. V Evropi roboti delujejo v Italiji, Belgiji, Franciji, Švici, na Švedskem, Češkem in drugod. Robot da Vinci se lahko uporablja na naslednjih področjih:

  • urologiji,
  • abdominalni kirurgiji,
  • žilni kirurgiji,
  • torakalni kirurgiji,
  • kardiovaskularni kirurgiji,
  • ginekologiji,
  • ORL.

Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji.

Vir: Splošna bolnišnica Celje

Imate težave s sečili, morda ledvičnimi kamni? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close