Tudi navadna oblačila lahko ščitijo pred soncem

Uredništvo, 19. julij 2010.
Ostalo

Ana Benedičič: Osnovna zaščita pred soncem so primerna oblačila in izogibanje soncu "Temelj dobre zaščite pred soncem je izogibanje soncu z zadrževanjem v senci med…

Ana Benedičič: Osnovna zaščita pred soncem so primerna oblačila in izogibanje soncu

“Temelj dobre zaščite pred soncem je izogibanje soncu z zadrževanjem v senci med 10. in 16. uro ter fizična zaščita s primernimi oblačili,” svetuje mag. Ana Benedičič, dr. med, specialistka dermatovenerologije iz Dermatovenerološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje.

Na voljo so sicer posebna oblačila, ki so označena z oznako UPF, kar pomeni, da tkanina vpija določen del ultravijoličnih žarkov, a Benedičičeva pravi, da kožo pred nevarnimi ultravijoličnimi (UV) žarki lahko zaščitimo tudi s pametnim izborom povsem navadnih oblačil.

Pomembno je, da so oblačila brez posebnih UPF oznak dovolj gosta in posledično ne prepuščajo svetlobe, pravi Benedičičeva. Če je tkanina dovolj gosta, lahko preverite z enostavnim poskusom, in sicer tako, da oblačilo pogledate držeč proti svetlobi. Če slednja ne prehaja skozi tkanino, vas bo oblačilo ustrezno zaščitilo pred ultravijoličnimi žarki. Vendar strokovnjakinja opozarja, da morajo takšna oblačila tudi pokrivati čim večji del telesa, saj so posebna zaščitna oblačila učinkovita tudi zato, ker pokrivajo velik del kože.

S pralnimi sredstvi lahko povečate UV-vpojnost oblačil

Osnova so torej neprosojna oblačila, ki pokrivajo čim večji del telesa. Morajo biti ohlapna in iz lahkih materialov, omogočati pa morajo tudi zadostno gibanje zraka, pravi Benedičičeva. Enako pravijo tudi na ameriški Fundaciji za kožni rak, kjer opozarjajo, da vas bo oblačenje bele majice, ko začutite, da ste opečeni, bore malo zaščitilo, saj omenjena majica, sploh če je mokra, prepušča ogromen delež ultravijoličnih žarkov.

Velja opozoriti, da na zaščitne sposobnosti oblačil vpliva tudi to, kaj počnete z njimi. Bombažna oblačila bodo denimo kožo po prvem pranju bolj ščitila, ker bo tkanina zaradi krčenja bolj gosta. Vendar pa večkratno pranje in obrabljenost oblačil zmanjša njihov zaščitni faktor, ker se tkanina raztegne in izgubi svojo prvotno gostoto. Sposobnost vpijanja ultravijoličnih žarkov pa lahko s pranjem tudi obnovimo, pravi Benedičičeva in pojasni, da obstajajo pralna sredstva, ki vsebujejo širokospektrska vpijala ultravijoličnih žarkov. “Pri nas je to še trgovska niša, ki ni zapolnjena,” Benedičičeva priznava, da proizvajalci pralnih sredstev pri nas niso še ugotovili, da bi takšna pralna sredstva šla za med. Zato se boste morali zelo potruditi, če boste ta pralna sredstva želeli najti v Sloveniji.

Večina tkanin, ko so mokre, vpije tudi do petdeset odstotkov manj utravijoličnih žarkov kot sicer, kar pomeni, da vas zelo slabo ščitijo. Izjema so na primer oblačila iz viskoze in svile, pojasnjuje Benedičičeva, saj se slednjim zaščitni faktor pred UV-žarki v mokrem stanju poviša. Suha svilena in viskozna oblačila so zelo prosojna, ko se zmočijo, vlakna nabreknejo, tkanina pa postane bolj gosta in prepušča manj ultravijoličnih žarkov.

Vir: dnevnik.si

Zapišite svojo izkušnjo ali preberite izkušnje ostalih na forumu: Starševski čvek na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,558
26.09.2021. ob 09:23
285,003
06.10.2021. ob 09:47
110,295
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close