Poletje, ko je dobro branje poceni

Uredništvo, 19. julij 2010.
Ostalo

Od 23. aprila, ko je po odločitvi Unesca Ljubljana za eno leto postala knjigoljubno središče sveta , imajo tukajšnji bralci na več kot dvestotih mestih…

Od 23. aprila, ko je po odločitvi Unesca Ljubljana za eno leto postala knjigoljubno središče sveta, imajo tukajšnji bralci na več kot dvestotih mestih po državi, od knjigarn in knjižnic do muzejev in galerij, možnost kupiti dobro in poceni branje. V okviru projekta Knjige za vsakogar sta Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS z javnim pozivom založnikom krepko podprli izdajo enaindvajsetih knjig: izšle so (nekatere pa še bodo) v nenavadni, tako rekoč neslovenski nakladi osem tisoč izvodov, prodajajo jih – občasnemu založniškemu gnevu navkljub – po vsega tri evre. Podatki o prvem obdobju prodaje so pokazali, da bralci knjige radi kupijo, a najraje in največkrat »preverjena« imena.

Posebne okoliščine treh evrov

Pravzaprav je za slovenski knjižni trg neznačilno že to, da so javno objavljene natančne številke o prodaji posameznih naslovov; temu se je na primer lani uvedena lestvica najbolje prodajanih naslovov v slovenskih knjigarnah po želji založnikov neelegantno gladko izognila. Projekt Knjiga za vsakogar, podprt z davkoplačevalskim denarjem, je drugačen in »želi spremeniti tudi nedostopnost podatkov o prodanih knjigah«.

Tako smo lahko izvedeli, da so v enem mesecu po začetku ljubljanskega prestolovanja skupaj prodali 35.109 knjig, od tega v knjigarnah 25.024 izvodov, preostalo pa v knjižnicah in drugih kulturnih ustanovah. Na prvih treh mestih so knjige, ki so izšle najprej, tri izdaje Cankarjeve založbe: v enem mesecu se je za čitanko Svetlane Makarovič Deseta hči odločilo 5852 kupcev, čitanka Začeti od začetka z besedili Slavoja Žižka je zamikala 5660, Zalive Borisa Pahorja pa je kupilo 5390 bralcev.

V povzetku prvega meseca prodaje so v pisarni projekta zapisali, da knjig najbolje prodajane trojice založba nima več na zalogi, ugotovili pa so tudi, da so »številni in odmevni dogodki v tem prvem mesecu svetovne prestolnice knjige, povezani z omenjenimi tremi avtorji, precej pripomogli k takšnemu prodajnemu uspehu.« Ob teh podatkih je mogoče dodati, da bi se založba brez dvoma v normalnih okoliščinah takoj odločila za ponatis razprodanih naslovov, ponatis knjig s prodajno ceno tri evre pa se ne zdi zelo mogoč.

Vir: delo.si

Preberite izkušnje, informacije in novosti iz knjižnega sveta na forumu: Knjižni molji na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close