Prehrana na potovanju

Uredništvo, 19. julij 2010.
Ostalo

Nekaj nasvetov preden se odpravite na pot Poletje je čas potovanj. V bližnje počitniške kraje radi potujemo z avtom. Da nas ne bi presenetili pokvarjena…

Nekaj nasvetov preden se odpravite na pot

Poletje je čas potovanj. V bližnje počitniške kraje radi potujemo z avtom. Da nas ne bi presenetili pokvarjena hrana in žeja, je na pot bolje oditi dobro pripravljen.

Skrbno shranjena in čista

Vročina in neustrezne razmere za shranjevanje živil lahko povzročijo, da se hrana pokvari, zato je primerno, če imamo v poletnih dneh tudi v klimatiziranem vozilu hladilno torbo. Če se odpravljate na daljšo pot, je primernejša električna, saj bosta tako hrana in pijača ves čas sveži in hladni. V hladilno torbo lahko shranite vso hrano in vsaj nekaj pijače, med potjo pa si boste lahko naredili novo zalogo.

Poleti je priporočljivo uživati lažjo hrano, zaradi vročine pa prija manjše število obrokov. Običajno nam bolj teknejo hladni obroki, kar je še posebno priročno na poti v avtomobilu. Telesu zagotovite dovolj vlaknin; zelo primerna za malico na poti sta predvsem zelenjava in sadje.

Izberite sadje, ki ga ni treba lupiti ali rezati (ali pa to naredite že doma) in s katerim se ne boste zamazali (banane, jabolka, nektarine, breskve, marelice …). Preden sadje vzamete s seboj, ga ne pozabite oprati. Tudi zelenjavo operite in pripravite že doma: narežite in očistite papriko, korenje ipd. Izberite hrano, ki vsebuje veliko vitamina A (korenje, marelice) in vitamina C (pomaranče, jagode, paprika, paradižnik).

Če si boste zaželeli obrok, s katerim se boste bolj nasitili, vzemite s seboj polnozrnat kruh in namaz, narezan sir ali salamo, vendar zadnja dva ne pozabite hraniti v torbi (ki naj pravilno deluje ves čas). Ne pozabite na higieno – roke pred jedjo umijte ali obrišite z dezinfekcijskimi robčki. Vse potrebno, od prigrizkov do pijače, naj bo pri roki, ne v prtljažniku. Pri roki pa ne bodo odveč tudi papirnate brisače in prazne vrečke za ostanke hrane.

Vir: Viva.si

Vas zanimajo male skrivnosti kulinaričnih dobrot? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close