Začaran krog diet

Uredništvo, 19. julij 2010.
Ostalo

Vedno manj je ljudi, ki se znajo spontano hraniti. Telo nam z občutkom lakote sporoča, da mu primanjkuje energije in gradbenih snovi, torej je potrebno…

Vedno manj je ljudi, ki se znajo spontano hraniti. Telo nam z občutkom lakote sporoča, da mu primanjkuje energije in gradbenih snovi, torej je potrebno jesti. Sporoči pa tudi, kdaj je hrane dovolj. Tisti, ki “poslušajo in ubogajo” svoje telo, uživajo polnovredno hrano in so dovolj telesno dejavni, nimajo nikoli težav s previsoko ali prenizko težo. Srečneži! Ampak ti itak ne berejo tehle vrstic. Vsi, ki nas ta stran zanima, pa smo se verjetno nekoč ujeli v začaran krog diet, iz katerega je težko, vendar ne nemogoče pobegniti. Poskusimo skupaj!

Zakaj je občutek lakote tako močan?

V teku evolucije si je človek sto tisoče let moral zelo prizadevati, da si je nabral ali ulovil dovolj hrane, da je preživel, saj hrane ni imel v izobilju in še tista hrana, ki jo je našel, običajno ni bila zelo kalorična. Preživeli so lahko le tisti, ki so imeli dovolj močan občutek lakote, da so bili pripravljeni vložiti veliko napora v pridobivanje hrane. Ker je bila oskrba s hrano zelo neredna, se je telo prilagodilo tako, da je v obdobjih, ko je hrane primanjkovalo, zmanjšalo presnovo in s tem porabo energije na minimum. Zato, da bi telo pridobilo energijo in z njo še bolj varčevalo, so se deloma razgrajevale tudi mišice, ki so glavni potrošnik energije. In ko je hrana bila spet na voljo, jo je telo najprej malo uskladiščilo v obliki maščobnih zalog – “za hude čase”, preden sta se metabolizem in poraba energije zopet vrnila na normalni nivo. Ker je bila takrat hrana veliko manj kalorična kot je danes predelana hrana, tudi ni bilo nevarnosti, da bi se pračlovek prenajedal, zato je bil za preživetje pomemben le občutek lakote. In zato je še danes občutek lakote veliko močneje izražen in “boleč”, medtem ko je občutek sitosti prej prijeten kot moteč.

Različne vrste diet

Stari Grki so pod dieto razumeli zdravo prehrano. Danes večini od nas dieta pomeni posebno, predpisano prehrano, zlasti za bolnike. Nekoč so se diete uporabljale le kot pripomoček pri zdravljenju določenih bolezni. Z novejšimi spoznanji je medicina mnoge diete opustila, ostalo je le še manjše število bolezni, pri katerih je res potrebna strogo predpisana hrana. Ko so v modo prišla vitka telesa, so se pojavile številne shujševalne diete, ki obljubljajo hitro hujšanje. So zelo privlačne, če pomislimo, da se bomo v dveh tednih znebili 10 ali celo 15 kg potem pa nadaljevali s starim načinom prehranjevanja. Toda, ne bo šlo!

Največ diet za hujšanje je nizko kaloričnih:

  • vse diete s preštevanjem kalorij, kjer zaužijemo precej manj kalorij kot jih naše telo potrebuje
  • unine diete, posti, izpuščanje obrokov
  • diete z raznimi napitki, s čaji
  • dieta z zeljno juho, ipd.

Vir: To sem jaz

Ali želite izgubiti nekaj kilogramov, pa vam navkljub trudu le to ne uspeva? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close