Priprava na potovanje kljub temu, da imate sladkorno bolezen

Uredništvo, 19. julij 2010.

Žal bo sladkorna bolezen vaš spremljevalec tudi poleti in na počitnicah ali potovanjih! Vedno in povsod bo z vami. Morda boste taborili ali križarili: v…

Žal bo sladkorna bolezen vaš spremljevalec tudi poleti in na počitnicah ali potovanjih! Vedno in povsod bo z vami.

Morda boste taborili ali križarili: v bistvu lahko greste kamor koli in delate kar koli. Potrebujete samo nekoliko načrtovanja vnaprej, da boste s sladkorno boleznijo udobneje potovali.

Ameriški sladkorni bolnik je bil v Ukrajini in Rusiji. Sladkorno bolezen je imel ves čas pod kontrolo, vse je natančno načrtoval.

Sledi prikaz potovalnih informacij iz nacionalnega programa za vzgojo sladkornega bolnika:

Načrtovanje vnaprej

 • Imunizacija: prepričajte se, kaj zahtevajo v deželi, kamor potujete. Poskrbite, da imate vsa nujna plačila pravočasno poravnana.
 • Obiščite zdravnika 4–6 tednov pred načrtovanim začetkom potovanja, da opravite test HbA1c, meritev krvnega tlaka in holesterola.
 • Prosite za recept in za pisno uradno potrdilo glede zdravljenja vaše sladkorne bolezni, tudi za morebitne dodatke in za zdravljenje alergij. Skrbno čuvajte te dokumente ves čas potovanja. Recepti bi lahko bili za inzulin ali za zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, da bi kar koli od tega lahko dobili ob morebitni nezgodi, saj ta zdravila nujno potrebujete.
 • Nosite diabetični identifikacijski znak. Identifikacija naj bi bila napisana v jeziku, ki ga poznajo v krajih, kamor potujete.
 • In kako je s časom? Prepričajte se, da boste vedno vedeli, kdaj prejeti zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni ne glede na to, kje ste. Zapomnite si: proti vzhodu usmerjeno potovanje pomeni krajši dan. Če prejemate inzulin, ga potrebujete manj. Potovanje na zahod pomeni daljši dan, potrebujete torej več inzulina.
 • S seboj imejte dovolj hrane. Upoštevajte, da so pri potovanju z vlakom ali letalom vedno možne zamude, poznejši odhodi ali druge nepričakovane nevšečnosti.

Pravilno pakiranje

 • Vzemite dvakrat večjo količino zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni in enako tudi dodatke, kakor jih običajno potrebujete. Bolje je, da se glede tega počutite varni in da se izognete jezi in žalosti, če bi vam česa pomembnega zmanjkalo.
 • Inzulin ohranite na hladnem v posebni torbi ob gelih iz zmrzovalnika.
 • Pri sebi vedno imejte prigrizke, glukozni gel ali tablete, če se vam glukoza v krvi zniža.
 • Če prejemate inzulin, se prepričajte, da ste v prtljago dodali tudi glukagon.
 • Preglejte, da imate na vidnem mestu in pri roki nujne in pomembne telefonske številke.
 • Vsekakor je bistveno, da imate ob sebi potovalno torbo z vso nujno opremo

Vir: Zveza društev diabetikov Slovenije

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close