Brez prebavnih motenj skoraj ne gre

Uredništvo, 13. julij 2010.

Resda se je začel čas glavnih dopustov, pa vendar v poletnem času ljudje ne odhajajo množično v dežele, za katere se je smiselno dobro zdravstveno…

Resda se je začel čas glavnih dopustov, pa vendar v poletnem času ljudje ne odhajajo množično v dežele, za katere se je smiselno dobro zdravstveno pripraviti, torej se preventivno cepiti in si priskrbeti protimalarično zaščito, če potujejo v Afriko, Južno Ameriko ali JV Azijo.

Glavna sezona se navadno začne jeseni, a na preventivo je treba misliti že prej, saj nekatera cepiva začnejo učinkovati šele po nekaj dnevih, nekatera celo po več mesecih in večkratnih ponovitvah cepljenja. A kakor opažajo na Inštitutu za varovanje zdravje (IVZ), se slovenski popotniki razmeroma dobro pripravijo, vsaj če sklepajo po obisku ambulant za potnike pred večjimi potovanji, poleg tega po vrnitvi iz tujine ne prejemajo množičnih prijav o obolelosti za kakšno od potovalnih bolezni. Še največ, do osem primerov na leto, je bilo zdravljene malarije, najbolj množično težavo, prebavne motnje, zlasti drisko, pa popotniki navadno prebrodijo kar sami.

Preberite več o preventivi na forumu Potovalna medicina >

www.delo.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
15.05.2021. u 17:49
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več