Intervju s Klemenčevo: Zdravstveni delavci pacientov ne bi smeli odklanjati

Uredništvo, 13. julij 2010.

Darinka Klemenc: Dodatnih nalog medicinske sestre ne bodo mogle prevzemati brez kadrovskih okrepitev Ljubljana – Zdravstvena nega je bila v zadnjih tednih deležna neobičajne pozornosti….

Darinka Klemenc: Dodatnih nalog medicinske sestre ne bodo mogle prevzemati brez kadrovskih okrepitev

Ljubljana – Zdravstvena nega je bila v zadnjih tednih deležna neobičajne pozornosti. Ob vse bolj perečem po manjkanju zdravnikov si želi zdravstvena politika del njihovih nalog prenesti na medicinske sestre, ob smrti makedonskega delavca Ferita Saitija pa se je postavilo vprašanje, ali zdravstveni tehniki opravljajo tudi naloge, ki jih ne bi smeli.

Čeprav izsledki upravnega nadzora ministrstva za zdravje  niso bili obremenilni za zdravstvenega tehnika, ampak za ljubljanski zdravstveni dom, zbuja skrb ponavljanje podobnih primerov. V Celju je bolnik tako umrl pred vrati urgence, potem ko so ga poslali po napotnico, v Zdravstvenem domu Trebnje pa so kot nenujen primer odslovili deklico, ki jo je doletela možganska kap. Skupni  imenovalec teh primerov je delo zunaj kompetenc, ugotavlja predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Darinka Klemenc. Kot pravi, da medicinske sestre in zdravstveni tehniki bolnikov v nobenem primeru ne bi smeli odklanjati.

Več o razmerah v zdravstvu pri nas na forumu Zdravstvo pri nas? >

Vir: Dnevnik

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več