Čez 30 in še pri tastarih po italijansko

Uredništvo, 09. julij 2010.
Ostalo

Iz kuhinje vonj po testeninah z baziliko, v omari oprane in zlikane obleke, v hiši pa brezpogojna ljubezen, ki ponuja streho nad glavo do konca…

Iz kuhinje vonj po testeninah z baziliko, v omari oprane in zlikane obleke, v hiši pa brezpogojna ljubezen, ki ponuja streho nad glavo do konca življenja. Ime: (italijanski) mamin sinček.

Deepa Babington, novinarka Reutersa, je v Italiji raziskovala, kako so se razmere za italijanske odraščajoče (ali že odrasle) moške spremenile. Medtem ko so nekoč doma, v “hotelu mama” živeli, ker jim je tako ustrezalo, saj so imeli polno oskrbo, jih je danes vse več v to prisiljenih, saj ne morejo dobiti stalne službe ali (in) si privoščiti lastnega doma.

Delujoča skupina Pripravi kovčke

Ko si je mladi par pred dnevi želel v Rimu ogledati neko stanovanje za najem, je nepremičninskega posrednika presenetilo, da na ogled mladostnika nista prišla sama, ampak ju je spremljala druščina razigranih prijateljev s steklenico šampanjca. Želeli so vsaj enkrat videti stanovanje, za katerega vedo, da si ga nihče izmed njih v nekaj letih ne bo mogel privoščiti, saj je gospodarska kriza najmočneje po žepu udarila prav njihovo generacijo, piše Babingtonova. “Želimo opozoriti na dejstvo, da si vse več Italijanov ne more privoščiti, da bi se odselili od doma,” je dejala 25-letna Chiara Bastianni, članica skupine Fai la Valigia (Pripravi kovčke)

Neizbežne zveze in poznanstva

V Italiji (kot v veliko drugih državah, tudi v Sloveniji) je iskanje rednega dela pogosto podobno iskanju igle v senu, a pešajoče gospodarstvo v zadnjem času pomeni, da je za mlado generacijo na voljo še manj delovnih mest. Brez zvez in poznanstev v javnem sektorju sploh ne gre, zasebniki pa največkrat delavce najemajo le za nekaj mesecev. Po hudi recesiji v letih 2008 in 2009 danes skoraj 60 odstotkov Italijanov, starih med 18 in 34 let, živi s starši, kar pomeni več kot 10-odstotno zvišanje v primerjavi z letom 1983. Še več: med tistimi, ki so že zakorakali v četrto desetletje svojega življenja, si streho s starši deli vsak tretji. Številka, ki se je v primerjavi z letom 1983 kar potrojila.

Vir: rtvslo.si

Spoznajte Italijo s pomočjo spletnega naslova >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close