Vloga hranill v nosečnosti za zdrav razvoj otroka

Uredništvo, 09. julij 2010.
Ostalo

Ljubljana– Farmacevtsko podjetje, Merck d. o. o., je za širšo javnost pripravilo tiskovno konferenco z naslovom Vloga hranil v nosečnosti za zdrav razvoj otroka. O…

Ljubljana– Farmacevtsko podjetje, Merck d. o. o., je za širšo javnost pripravilo tiskovno konferenco z naslovom Vloga hranil v nosečnosti za zdrav razvoj otroka. O tem smo se pogovarjali z ginekologinjo prof. dr. Ksenijo Geršak in nutricionistko Jolando Prelec Lainščak.

Načrtovanje nosečnosti, sama nosečnost in obdobje dojenja so v življenju vsake ženske posebna obdobja, saj takrat v ženskem telesu pride do številnih sprememb in prilagoditev.

To je obdobje, ko se zaradi intenzivne rasti in razvoja novega bitja potrebe po določenih hranilih povečajo, zato ženske v tem obdobju potrebujejo večji vnos določenih hranil.

Ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju nosečnosti in dojenja je vitamin B9 (folna kislina in folati). Folati imajo ključno vlogo pri delitvi celic in so nujni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem.
V 28 dneh po spočetju se pri zarodku zapira nevralna cev, ki pa se lahko ob pomanjkanju omenjenega vitamina ne zapre pravilno. Okvare lahko nastanejo v predelu glave in hrbtenice in so pogosto nezdružljive z življenjem. Če pa se otroci z njimi vendarle rodijo, največkrat niso sposobni normalno živeti ali pa so telesno oziroma duševno prizadeti.

Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoči se spontani splavi pri ženskah ali  prirojene napake srca in urogenitalnega sistema pri otrocih.

Priporočila ginekologov za zmanjšanje napak nevralne cevi

Da bi se izognili takšnim napakam, ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline (sintetične oblike folatov) v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti. Dokazano je namreč, da lahko jemanje samo 400 mikrogramov folne kisline dnevno zmanjša možnost nastanka omenjenih nepravilnosti za 60 – 70 %.

Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo imajo še posebno nizko raven folne kisline, zato naj z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.

Metafolin®- aktivna oblika folatov

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Najbogatejši naravni viri folatov so: zelenolistna zelenjava (brokoli, špinača), pomaranče, solata, jetra, jajca in kvas. Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči.

Za razliko od naravnih virov v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.

Številne ženske s prehrano v telo ne vnesejo zadostne količine folatov, poleg tega pa je pri vsaki drugi ženski opazna zmanjšana pretvorba folne kisline v njeno biološko aktivno obliko.

Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) in posledično moteno presnovo folne kisline v folat. Pri 10 % žensk je presnova folne kisline zmanjšana za 70 %, pri 40 % žensk pa za 30 %.

Da bi vsem ženskam omogočili optimalno preskrbo s folati, so Merckovi strokovnjaki razvili aktivno obliko folatov, t.j. Metafolin®, ki ga telo lahko uporabi brez predhodnega presnavljanja.
Prehranski dodatki z Metafolin®-om se priporočajo v času  načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v času dojenja.
         
Omega-3 maščobne kisline

Poleg optimalnega vnosa vitaminov in mineralov telo nosečnice in doječe matere potrebuje tudi omega-3 maščobne kisline, tj. esencialne nenasičene maščobne kisline, ki so pomembne za  razvoj plodovih možganov, vida, motoričnih in intelektualnih sposobnosti. Tako je za razvoj otroka ključnega pomena uživanje zadostnih količin omega-3 maščobnih kislin, od katerih je najpomembnejša DHA (dokozaheksaenojska kislina). Prehranski dodatki z DHA se priporočajo za vse bodoče mamice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere.

Merckovi strokovnjaki so razvili Femibion®

Femibion® je prvi izdelek na našem tržišču, ki vsebuje aktivno obliko folatov, tj. Metafolin®. V telesu je takoj uporaben in koristi vsem ženskam, ne glede na dedno zasnovo (genov odgovornih za presnovo folne kisline v folat).

Imamo dve obliki:

Femibion® 1 z Metafolin®-om se priporoča od trenutka, ko začnete načrtovati nosečnost pa do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti.  Femibion® 1 z Metafolin®-om vsebuje priporočeni dnevni odmerek folatov za nosečnice: polovico v obliki folne kisline, polovico pa v njeni aktivni obliki, Metafolin®-u. Pomaga pripraviti telo na nosečnost in zagotavlja njen ugoden potek.

Femibion® 2 z Metafolin®-om in DHA se priporoča za nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere. Zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami in vitamini, ki so potrebni za ugoden potek nosečnosti ter pravilno delovanje organizma.

Femibion® se priporoča v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v času dojenja.

Ali ste v veselem pričakovanju? Obiščite spletni forum in preberite razllične izpovedi in nasvete na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close