Res veste, kaj jeste?

Uredništvo, 08. julij 2010.
Ostalo

Slovenskim uporabnikom je od lanskega svetovnega dne sladkorne bolezni, na voljo mobilna storitev, ki omogoča nadzor nad porabo ogljikovih hidratov. Mobilni operater Si.mobil je namreč…

Slovenskim uporabnikom je od lanskega svetovnega dne sladkorne bolezni, na voljo mobilna storitev, ki omogoča nadzor nad porabo ogljikovih hidratov. Mobilni operater Si.mobil je namreč skupaj z ljubljanskim Kliničnim centrom in farmacevtsko družbo Sanofi-aventis razvil aplikacijo »Vem, kaj jem«, ki uporabniku s pomočjo SMS-sporočila zagotavlja preprosto štetje ogljikovih hidratov v posameznih živilih. Kot ugotavljajo skrbniki baze podatkov, je dozdajšnje povpraševanje po storitvi pokazalo tudi, da so nekateri uporabniki dokaj slabo seznanjeni s sestavo živil. V prvih mesecih dostopnosti storitve je storitev »Vem, kaj jem« vsak mesec uporabilo že več kot 800 različnih uporabnikov, ki so prek SMS-sporočil poslali skupaj že 8800 zahtevkov  po podatkih o vsebnosti OH v živilih.

Slavka Brajović Hajdenkumer

Če želite izvedeti, koliko ogljikovih hidratov se skriva v jedeh, ki jih želite zaužiti, je rešitev pravzaprav na krožniku oziroma v vašem mobilnem telefonu. Na  številko 6111 pošljete  SMS-sporočilo  s  ključno  besedo  OH  in  seznamom živil. Čez nekaj trenutkov bo ste prejeli povratni SMS s podatki o vsebnosti  ogljikovih  hidratov  v  gramih glede na  težo domače me re, na primer skodelica, kos, žli ca ali krožnik. Če ste denimo vnesli besedilo OH zrezek dunajski, boste prejeli SMS z besedilom: informativna vrednost OH za enoto živila: dunajski zrezek (100 g): 15 g OH. Storitev je na voljo večini slovenskih uporabnikov mobilnih komunikacij, torej vsem uporabnikom Si.mobila, M mobila, Mobitela, Debitela in Izimobila. Za vse uporabnike Si.Mobila in Mmobila je storitev povsem brezplačna, uporabnikom omrežja Mobitel pa se poslani SMS s ključno besedo OH na 6111 obračuna po ceniku operaterja telekomunikacijskih storitev.

DOSEDANJE IZKUŠNJE

Baza podatkov informativne mobilne storitve obsega 401 živilo oziroma jed. V bazo je poleg sadja in zelenjave, jedi iz žitaric, mleka in mlečnih izdelkov, peciva (tort in piškotov), brezalkoholnih in alkoholnih pijač, pripravljenih mesnih in zelenjavnih jedi ter tradicionalnih solat, lupinastega sadja in oreščkov, vključena tudi hitra prehrana oziroma jedi, kot so pica, toast s sirom in šunko ter jedi iz restavracij McDonald’s. S storitvijo »Vem, kaj jem« pa ne morete preveriti podatkov o vsebnosti ogljikovih hidratov v sestavljeni hrani iz restavracij, kar pa je slovenski problem, ker teh podatkov pravzaprav ni na voljo. Dozdajšnje izkušnje skrbnika storitve kažejo, da so uporabniki najpogosteje povpraševali po preprostih živilih, kot so krompir, kruh, zrezki, solate, jabolka in panirani zrezki. Zanimiv je tudi podatek, da so med iskanimi živili, ki jih baza še ne vsebuje, zelo pogosto meso in mesni izdelki (čevapčiči, kalamari, govedina, salama …), iz česar sklepajo, da veliko ljudi ne pozna sestave posameznih živil in tudi ne vedo natančno, katera živila sploh vsebujejo ogljikove hidrate in katera ne. Irena Sepin, dr. med. iz farmacevtske družbe Sanofi Aventis, ki zagotavlja bogato bazo podatkov o vsebnosti ogljikovih hidratov v živilih, obljublja: “Potrudili se bomo, da bomo v bazo uvrstili tudi meso, tako da bodo uporabniki lahko prejeli tudi informacijo, da ta živila ne vsebujejo ogljikovih hidratov.” Med jedmi, katerih vsebnost ogljikovih hidratov želijo uporabniki najpogosteje preveriti, so tudi različni siri, predvsem gavda, trapist, edamec in mocarela.

Sicer pa uporabniki s pomočjo mobilne storitve povprašujejo tudi po živilih, ki jih v bazi še ni. Tako jih je med drugim zanimalo tudi, koliko ogljikovih hidratov je denimo v ekspresu, liziki, mlincih ali tatarski omaki.

ZAZRTI V PRIHODNOST

Glede na dobre polletne izkušnje z uporabo storitve bodo skrbniki storitve projekt nadgrajevali z novimi živili. Ker želijo uporabnikom ponuditi čim bolj praktično storitev, ki bi jim olajšala in poenostavila življenje s sladkorno boleznijo, so k sodelova- nju povabili tudi prehransko strokovnjakinjo Marušo Pavčič, ki jim bo pomagala storitev še izboljšati. Sicer pa je poletje čas, ko v povprečju verjetno več razmišljamo o ustreznejši prehrani in hujšanju, in »Vem, kaj jem« nam lahko pomaga pri izbiri živil, saj sta podatka o vsebnosti ogljikovih hidratov in glikemičnem indeksu pomembna tudi pri načrtovani izgubi telesne teže.

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close