Tekočina in primerno ohlajeni prostori

Uredništvo, 08. julij 2010.
Ostalo

Visoke temperature lahko povzročijo neprijetna vročinska obolenja Čeprav je bil začetek poletja bolj klavrn, pa nas v prihodnjih dneh čaka še precej vročih dni, zato…

Visoke temperature lahko povzročijo neprijetna vročinska obolenja

Čeprav je bil začetek poletja bolj klavrn, pa nas v prihodnjih dneh čaka še precej vročih dni, zato velja opozoriti, da imajo visoke temperature lahko veliko neprijetnih posledic za zdravje. Vročina je nevarna predvsem za nekatere zdravstveno ogrožene skupine ljudi, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja RS in pojasnjujejo, da v te sodijo otroci do 4. leta starosti, starejši ljudje (starejši od 65 let), kronični bolniki, ljudje z duševnimi motnjami, s čezmerno telesno težo in ljudje, ki opravljajo delo na prostem.

Katarina Bitenc in dr. Jožica Šelb Šemrl z IVZ sicer pravita, da zaradi poletne vročine v Sloveniji še niso zabeležili smrtnih žrtev, zaradi vročinske/sončne kapi, vročinske omedlevice in izčrpanosti pa so bili leta 2008 v bolnišnico sprejeti tri bolniki. To ne pomeni, da ima samo toliko ljudi težave zaradi vročine, saj mnogi denimo zaradi vročinske izčrpanosti ne poiščejo zdravniške pomoči, temveč raje počivajo doma. Bitenčeva in Šelb-Šemrlova opozarjata, da starejši ljudje, ljudje z boleznimi dihal, diabetesom, srčnožilnimi boleznimi, boleznimi sečil in z nekaterimi nevrološkimi obolenji nosijo večje tveganje za smrt v vročini, saj so te bolezni vzroki dodatnih smrti v obdobju vročinskih valov.

Naj omenimo, visoke temperature poleg vročinske kapi, omedlevice in izčrpanosti lahko povzročijo še druga neprijetna vročinska stanja, in sicer kožne izpuščaje, utrujenost in vročinske krče. Ljudje imajo zaradi vročine več težav, ko so obdobja z visokimi temperaturami daljša in če je temperatura zraka visoka tudi ponoči, pravi Ana Hojs z IVZ.

Vsaj dva litra vode na dan

Preventivni ukrepi proti vročinskim obolenji so odvisni od posameznika, športniki oziroma osebe, ki opravljajo naporne fizične aktivnosti na prostem, morajo na primer dnevno spiti veliko več tekočine, kot tisti, ki so v času vročine manj obremenjeni.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:30
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close