Pijače – sokovi, brezalkoholne pijače

Uredništvo, 07. julij 2010.
Ostalo

Potrošniki moderne dobe, posebej pa otroci vse prepogosto kupujejo veliko različnih pijač, od sadnih sokov, nektarjev do brezalkoholnih osvežilnih pijač, kave, čaja, pa še drugih…

Potrošniki moderne dobe, posebej pa otroci vse prepogosto kupujejo veliko različnih pijač, od sadnih sokov, nektarjev do brezalkoholnih osvežilnih pijač, kave, čaja, pa še drugih industrijsko narejenih energijskih pijač. Kava, čaj in ostali kola napitki vsebujejo metilksantine kot so kofein, teofilin in teobromin.

Za razliko od sadnega soka, ki vsebuje 100 % sadnega deleža in ne vsebuje aditivov, vse ostale pijače so ali pasterizirane ali so jim dodani razni aditivi za izboljšanje organoleptičnih lastnosti, sredstva za konzerviranje, so dodatno slajeni s naravnimi ali umetnimi sladili, lahko so jim dodani industrijski vitaminski pripravki ali še druga poživila. Kava, kakavovi napitki ter čaji narejeni iz pravega čaja vsebujejo določeno količino metilksantinov, ki do določene meje imajo poživilni učinek, lahko pa povzročajo akutno ali subkronično toksičnost.

Strokovnjaki menijo, da se 25 % celotnega kofeina pri otrocih starih od 5 do 15 let vnaša z različnimi kola napitki.

Teobromin se pri človeku metabolizira do 7-metilksantina, kofein pa do 1-metil sečne kisline. Ta sposobnost metaboliziranja metilksantina je zmanjšana pri nosečnicah, zato morajo omejiti vnos živil s temi spojinami. Akutna toksičnost kofeina ne predstavlja rizik pri uživanju pijač v normalnih količinah, saj je za človeka LD50 za človeka 200 mg/kg telesne teže, koncentracije od 50-100 mg na kg telesne teže pa izzivajo grče, halucinacije, delirijum. Minimalna neletalna doza za človeka je 15-20 mg kofeina na kg telesne teže, kar ustreza približno 8-10 skodelic kave. Veliko večjo nevarnost za človeka predstavlja njegova kronična toksičnost.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 12:35
285,192
27.11.2021. ob 13:11
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close