ZPS pozdravlja akcijo za vračilo preplačane elektrike

Uredništvo, 07. julij 2010.
Ostalo

Zveza potrošnikov Slovenije pozdravlja vsako akcijo, ki  prispeva k varovanju pravic potrošnikov in krepitvi pravne države še toliko bolj, če gre za podjetja v državni…

Zveza potrošnikov Slovenije pozdravlja vsako akcijo, ki  prispeva k varovanju pravic potrošnikov in krepitvi pravne države še toliko bolj, če gre za podjetja v državni lasti. Zato soglašamo s pobudo Društva za povračilo preplačane električne energije, ki  je začelo zbirati podpise potrošnikov za povračilo stroškov preplačane elektrike, ki so jo slovenski elektrodistributerji usklajeno podražili 1. januarja 2008.

V ZPS smo že lani večkrat javno pozvali elektrodistributerje, naj gospodinjskim odjemalcem vrnejo razliko, ki je nastala ob ugotovljenem usklajenem delovanju pri dvigu cen električne energije. Tudi nadzorne organe teh podjetij smo pozvali naj podprejo vračanje preveč zaračunanih zneskov odjemalcem, vendar odziva žal ni bilo.

Za tožbe se v ZPS nismo odločili, predvsem ker je znesek, za katerega je bil oškodovan posamezni odjemalec, v primerjavi s stroški tožbe relativno nizek (že samo takse bi znašale približno 50 evrov), kolektivnih tožb ali izvensodnih mehanizmov za razreševanje sporov pa v Sloveniji še vedno nimamo., čeprav si zanje prizadevamo že več kot 10 let. ZPS še vedno meni, da bi   državni organi in regulatorji  prvenstveno morali poskrbeti, da se spoštuje pravna država, ne pa kot se dogaja prepogosto, da državni organi ugotavljajo zakaj niso pristojni in česa ne morejo storiti.

Potrošniki, ki bodo pristopili k akciji Društva  naj bodo pozorni na Sporazum, ki ga Društvo ponuja v podpis odjemalcem.  Posamezniku glede na določila ne bo treba ničesar plačati, ne bo jim potrebno zbirati dokazil,  opozarjamo pa, da  pooblastila, ko ga bodo enkrat podpisali, ne bodo mogli več preklicati.

Sporazum  tudi ne določa, kako bo izračunano nadomestilo, ki si ga bo v primeru pozitivne rešitve spora  poleg povrnjenih stroškov  zadržalo Društvo in kolikšen del bo pripadal posamezniku. Potrošniki bodo s podpisom sporazuma zavezani k zaupnosti  ter tretjim osebam ne bodo smeli posredovati nobenih informacij, v primeru kršitve odškodninsko odgovarjajo.

Prav tako bi želeli opozoriti, da v tej akciji potrošniki društvu in odvetnikom dajejo na voljo osebne podatke, katerih obdelava in hramba v sporazumu ni dovolj jasno opredeljena, oziroma ni izrecno omejena samo za namen uveljavljanja zahtevkov za povračilo preplačane električne energije.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close