Budisti 21. stoletja

Uredništvo, 07. julij 2010.

Dalajlama je že večkrat omenil možnost svojega umika v pokoj in uvedbe demokratičnih volitev voditelja tibetanske begunske vlade. Naslednjo reinkarnacijo lamaističnega poglavarja hoče potrditi tudi…

Dalajlama je že večkrat omenil možnost svojega umika v pokoj in uvedbe demokratičnih volitev voditelja tibetanske begunske vlade. Naslednjo reinkarnacijo lamaističnega poglavarja hoče potrditi tudi uradni Peking.

Peking – Več kot tisoč vernikov in privržencev se je v torek zbralo v templju McLeod Gandž v predmestju Dharamsale, da bi pozdravili svojega verskega poglavarja dalajlamo ob njegovem 75. rojstnem dnevu. Ker je v himalajski regiji ves dan lilo kot iz škafa, je dalajlama navzoče najprej opozoril, naj pazijo na zdravje, potem pa se je spomnil vseh Tibetancev znotraj kitajskih meja, ki so si tudi želeli praznovati njegov rojstni dan, pa jim tega niso dovolili.

Na velikem transparentu so bile fotografije iz različnih obdobij njegovega življenja, od zgodnjega otroštva pa do zdaj. Ob pogledu na fotografije je lamaistični duhovnik komentiral: »Ko gledam te fotografije, vidim razvoj in vem, da moje življenje ni bilo zaman.«

Dharamsala daje dalajlami zatočišče že od leta 1959, ko je čez Nepal pobegnil v to indijsko mesto, a vsako leto najmanj pol leta potuje po svetu in tako ohranja zanimanje mednarodne skupnosti za tibetansko vprašanje. Od lani je obiskal že Francijo, Švico, Češko, Nemčijo, Poljsko, dvakrat ZDA, Tajvan in pred kratkim Japonsko in povsod vodil molitve in predaval. Svoja predavanja pogosto prilagaja najpomembnejšim temam, s katerimi se ukvarja sodobni svet.

V tibetanski in lamaistični tradiciji se rojstnega dne ne praznuje, saj imajo novo leto za skupni rojstni dan, ko vsi postanejo eno leto starejši. Dalajlamovo praznovanje pa vsebuje še dodatno negotovost, saj je kitajska oblast že nekajkrat poudarila, da bo moral naslednjo reinkarnacijo lamaističnega poglavarja potrditi uradni Peking. Zato 6. julij praznujejo ne samo kot rojstni dan »živega Bude«, temveč tudi kot pripravo na trenutek izročitve duhovne in svetovne oblasti njegovemu nasledniku.

Dalajlama je nekajkrat omenil možnost svojega umika v pokoj in uvedbe demokratičnih volitev voditelja tibetanske begunske vlade, po neredih v Lhasi marca 2008 pa je celo zagrozil, da se bo odrekel verskemu naslovu, kar se v zgodovini lamaizma še ni zgodilo.

Vir: delo.si

Vas zanima, kako najti in ohraniti pot k notranjemu miru, k radosti in življenjskemu optimizmu? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,503
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close