Pljučne bolezni tarejo ves svet

Uredništvo, 06. julij 2010.
Ostalo

Leto 2010 je leto pljuč. Medicinske organizacije, ki po vsem svetu skrbijo za zdravje pljuč svojih prebivalcev, so se tako odločile zato, ker menijo, da…

Leto 2010 je leto pljuč. Medicinske organizacije, ki po vsem svetu skrbijo za zdravje pljuč svojih prebivalcev, so se tako odločile zato, ker menijo, da so pljuča v zdravstveni politiki večine držav zanemarjena. Veliko bolnikov je že dolgo bolnih, preden jim bolezen odkrijejo. Mnogi se pomena zdravljenja sploh ne zavedajo, dokler ne začnejo težko dihati. Toda takrat je dostikrat že prepozno.

Finci storijo največ

Zdravljenje, ki je na voljo bolnikom z boleznimi dihal, je največkrat uspešno. V zadnjih šestih do osmih letih se je na primer število bolnikov, ki so zaradi teh bolezni umrli, zmanjšalo za polovico. Država, ki je na tem področju naredila največ, je Finska. Tudi za dihalne bolezni so Finci naredili nacionalni program, kar pomeni, da so se v skrb za zdrave dihalne poti vključili vsi.

Pomen preprečevanja bolezni je še vedno močno podcenjen. Prof. Nikolaos M. Siafakas, predsednik Evropskega respiratornega združenja, sicer pa profesor na univerzi v Heraklionu na Kreti (Grčija), je predstavil pomen Chiesi Foundation, fundacije, ki se ukvarja z raziskavami zdravja dihalnih poti. Ta fundacija že nekaj let intenzivno skrbi za zdrava dihala vseh prebivalcev sveta, saj v njej sodelujejo predstavniki od vsepovsod. Prof. Siafakas je povedal, da ima težave z dihali ena šestina človeštva in da je to večinoma prezrto, čeprav zdravljenje zahteva veliko denarja. Težava je čedalje večja tudi zato, ker gre za bolnike, ki imajo pogosto tudi druge bolezni, največkrat bolezni srca.

Pljuča oziroma dihala pa so, kljub temu da sodijo med najpomembnejše organe v telesu, tudi pri zdravnikih dostikrat prezrta. Bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB, o njej smo pisali pred nedavnim) neradi pridejo k zdravniku, ker so zdravniki velikokrat negativno nastrojeni do teh bolnikov, češ, bolezen ste si s kajenjem nakopali sami. Kot pravijo bolniki, se zato počutijo krive, čeprav nikoli v življenju niso prižgali cigarete. Toda četudi so kadili oziroma so še vedno kadilci, morajo zdravniki ravnati drugače, z razumevanjem, saj je tudi odvisnost od tobaka bolezen. Dejstvo je, da nezdravljena KOPB hitreje napreduje in da postane pozneje zdravljenje zahtevnejše in dražje.

Vir: Jana.si

Astma je ena izmed najbolj pogostih kroničnih bolezni po vsem svetu. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close