Vroče je tudi živalim, zato poskrbite zanje

Uredništvo, 06. julij 2010.
Ostalo

Veterinarji bodo pozorni na to, ali je za živali ustrezno poskrbljeno Vurs opozarja lastnike domačih živali, naj v poletnih mesecih še posebej skrbijo zanje in…

Veterinarji bodo pozorni na to, ali je za živali ustrezno poskrbljeno

Vurs opozarja lastnike domačih živali, naj v poletnih mesecih še posebej skrbijo zanje in jih zaščitijo pred škodljivimi učinki vročine.

Generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič poudarja, da morajo skrbniki živali v vročih dneh posebno pozornost nameniti zagotavljanju zadostne količine pitne vode, ustreznemu zračenju prostorov in omogočanju zadrževanja v senci, še posebej za pse na verigah. Poleg tega morajo skrbniki živali zaščiti živali med prevozom. “Nikoli ne smemo psa v vročini pustiti zaprtega v avtomobilu,” opozarja Čadonič Špelič.

Če za žival ne skrbite, vas čaka globa

Skrbniki živali morajo biti poučeni tudi o najpogostejših znakih vročinskega udara in pravilnem ravnanju z živaljo v takem primeru. Za zdravljenje živali je pristojen veterinar, a prvo pomoč lahko ponudi tudi lastnik, in sicer tako, da žival premesti v hladnejši prostor, ji daje hladno pitno vodo in pokliče veterinarja.

“Opustitev dejanj, ki zagotavljajo blaginjo živali, je po zakonu o varstvu živali prekršek, ki se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov. Če je opustitev teh dejanj storjena naklepno in ima za posledico hujšo poškodbo ali dlje časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje ali škodi zdravju živali, se šteje, da gre za mučenje živali, ki se kaznuje po kazenskem zakoniku. Za takšno dejanje je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta,” poudarjajo na Vursu.

Vir: rtvslo.si

Naši hišni ljubljenčki – naša sreča. Poskrbimo zanje tudi v teh vročih dneh. Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 19:40
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close