Homofobija – proti njej se bojuje le zrel posameznik in zrela družba

Uredništvo, 05. julij 2010.
Ostalo

Intimno sovraštvo do drugačnosti V Sloveniji vlada homofobija. "Posameznik, pri katerem je opaziti homofobijo, bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česarkoli ter razumevanja…

Intimno sovraštvo do drugačnosti

V Sloveniji vlada homofobija. “Posameznik, pri katerem je opaziti homofobijo, bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česarkoli ter razumevanja samega sebe …,” poudarja dr. Klemen Jelinčič Boeta, zgodovinar, sociolog, antropolog in prevajalec.

Vsi vemo, da v skovankah beseda fobija pomeni nerazumen strah. Nič drugače ni pri homofobiji, ki po osnovni definiciji pomeni strah pred homoseksualnimi oziroma istospolno usmerjenimi ljudmi, vendar se izraz pretežno nanaša na sovraštvo in nestrpnost do teh družbenih skupin, torej gejev, lezbijk in biseksualcev.

Odnos do homoseksualnosti povezan z religijo

Homofobija je vedno kulturno pogojena, pravi Klemen Jelinčič Boeta, torej povezana s tem, kako posamezna kultura gleda na istospolno usmerjenost. “Pri nas, v zahodnih kulturah, je negativen odnos do homoseksualnosti povezan predvsem z religijo, saj tako judovstvo kot krščanstvo in islam tovrstne usmerjenosti in dejavnosti ne vidi v pozitivni luči. Uradni razlogi vseh treh ver so seveda moralne narave, vendar je na osnovi socioloških in antropoloških raziskav jasno, da gre negativen odnos vseh treh religij pripisati predvsem temu, da dovoljeni istospolni odnosi kršijo družbeno hierarhijo, predvsem tradicionalne odnose med ženskami in moškimi, katerih zakonska zveza je tesno povezana tudi s premoženjem in politično močjo družin, ki se povežejo s tradicionalnimi porokami.”

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
26.10.2021. ob 01:59
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close