Po zdravilo v naravo, a le z dovolj znanja

Uredništvo, 05. julij 2010.
Ostalo

Center Evropa je tako prejšnji teden pripravil predavanje enega največjih poznavalcev zdravilnih rastlin pri nas, Jožeta Majesa z zeliščarske kmetije Plavica, ki je razkril, za…

Center Evropa je tako prejšnji teden pripravil predavanje enega največjih poznavalcev zdravilnih rastlin pri nas, Jožeta Majesa z zeliščarske kmetije Plavica, ki je razkril, za katero bolezen – diabetes, luskavico, glivična obolenja, pešajoče srce in podobno – katera roža raste in, še pomembnejše, katera ne.

Majes je spregovoril o naravnih lekih in zdravilnih zeleh, ki spadajo v malho dediščine znanja vsake babice in dedka: kako se spopasti z grižo, kaj so najboljši diuretiki in kaj najboljša odvajala, s čim ublažimo krče in podobno. Ob bok starodavnim modrostim pa je postavil novejša dognanja in njihov pomen. »Novi čas prinaša nove bolezni, za katere zdravil ne najdemo v starih knjigah. To so predvsem težave starejših z nogami, težko celjivimi ranami, trdovratnimi glivičnimi obolenji. Če ne bomo v desetih letih pri nas uvedli univerzitetnega študija naturopatije, v katerem bomo združili tradicijo in šolsko medicino, se bo zgodil zdravstveni kolaps,« je nujnost soobstoja obeh tipov zdravljenja poudaril Majes.

Med takšne nove bolezni po njegovem mnenju spadajo tudi izguba voha ali okusa – socialne bolezni, ki so posledica uporabe agresivnih lepil in barvil v lesni industriji ter dela v prahu. Velik problem sodobnosti sta tudi diabetes in rak. »Z zdravilnimi rastlinami lahko pozdravimo vse bolezni, razen najhujših, kot je rak. Onkološke bolnike zdravimo, a jih ne moremo ozdraviti. Samo podaljšamo jim življenje,« je pojasnil Majes. Omenil je primere, ko so bolniki pregnali bolezen s pitjem poparka iz bezgovega lubja in listja, a zdravljenja ne gre posploševati.

Vir: delo.si

 

Grah, krompir in zeljnate glave. Zdravilna zelišča, čajčki, zvarki, arome. Vse to in še več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 07:45
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close