Bolj kakovostna obravnava bolnika, a daljše čakalne dobe

Uredništvo, 05. julij 2010.
Ostalo

Zdravniki napovedali uveljavitev novih standardov Zdravniške organizacije bodo s 1. oktobrom naredile vse, da bodo zdravniki pri svojem delu lahko upoštevali nove normative in standarde…

Zdravniki napovedali uveljavitev novih standardov

Zdravniške organizacije bodo s 1. oktobrom naredile vse, da bodo zdravniki pri svojem delu lahko upoštevali nove normative in standarde dela. To je povsem nova in tudi najzanimivejša odločitev, sprejeta na sobotni problemski konferenci zdravniških organizacij.

Ljubljana – Zdravnik si bo za posameznega bolnika vzel več časa, saj sedanjih pet do sedem minut v splošni ordinaciji nikakor ne zadostuje, bolnika bo obravnaval celovito in s tem bolj kakovostno, je dejal predsednik zdravniškega društva dr. Pavel Poredoš. Toda: čakalne dobe se bodo zato podaljšale.

Standarde in normative zdravniškega dela zdaj določa več kot četrt stoletja stara zelena knjiga, zato si zdravniki že vrsto političnih mandatov prizadevajo za vzpostavitev novih. »Vedno se sprašujemo, kako do bolj kakovostne obravnave bolnikov. Zdravnik, ki je v stalni časovni stiski, je nevaren zdravnik,« je dejal dr. Pavel Poredoš.

Svojemu cilju so se zdravniki še najbolj približali v času ministrice Zofije Mazej Kukovič, ko je bila kot del pogajanj o plačah dogovorjena tudi priprava novih standardov in normativov, ki naj bi bili uveljavljeni z letom 2009. Posebni komisiji sta nato po pregledu normativov devetih držav (oprli se predvsem na angleške) pripravili normative, a so zaradi menjave oblasti – kot je povedal Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides – obležali v predalu ministrstva za zdravje.

Vir: delo.si

Zapišite pohvale, pritožbe, pripombe, predloge in pobude na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
30.11.2021. ob 12:08
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close