Začeli klinični preizkus domnevnega novega zdravljenja multiple skleroze

Uredništvo, 05. julij 2010.
Ostalo

Preverili bodo, ali endovaskularna terapija, s katero odpravijo zožitve v vratnih venah, vpliva na znake in potek multiple skleroze Raziskovalci iz Buffala, ki jih vodi…

Preverili bodo, ali endovaskularna terapija, s katero odpravijo zožitve v vratnih venah, vpliva na znake in potek multiple skleroze

Raziskovalci iz Buffala, ki jih vodi skupina z oddelka za nevrokirurgijo na Univerzi Buffalo, so zastavili naključno dvojno slepo klinično študijo, s katero bodo preverili varnost in učinkovitost intervencijske endovaskularne terapije – tako imenovano “osvoboditveno zdravljenje” – pri zdravljenju znakov in napredovanja multiple skleroze (MS), so sporočili z Univerze Buffalo.

Nedavne raziskave so močno povezale kronično cerebralnospinalno vensko insufienco (CCSVI) z MS, so prepričani pri Univerzi Buffalo. Na to povezavo je pomislil dr. Paolo Zamboni z Univerze Ferrara v Italiji, ki je pri bolnikih z MS ugotovil, da je zaradi nepravilnosti v velikih vratnih venah oviran odtok krvi iz možganov. To povezavo so potem potrdili tudi drugi raziskovalci, med njimi tudi raziskovalci Univerze Buffalo, so sporočili z Univerze Buffalo.

Tako so postavili hipotezo, da zožitve v velikih venah na vratu in v prsih vplivajo na nepravilni odtok krvi iz možganov, kar sčasoma okvari možgansko tkivo. Predpostavljajo, da angioplastika, postopek, ki ga uporabljajo kardiologi in drugi žilni kirurgi za zdravljenje ateroskleroze, lahko odpravi te zožitve. Paolo Zamboni je že izvedel preliminarne študije, ki nakazujejo, da venska angioplastika – “osvoboditveno zdravljenje” – učinkovito izboljša simptome MS.

Raziskovalci Univerze Buffalo bodo v najnovejši klinični študiji, ki so jo poimenovali PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), ugotavljali, kako učinkovito endovaskularna intervencija (izvedena kot angioplastika z balončkom) odpravlja ovire v venah in ali to izboljšuje simptome MS oziroma vpliva na napredovanje bolezni.

Vir: dnevnik.si

Multipla skleroza je kompleksna bolezen, ki otežuje vsakdanje življenje. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 12:35
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close