Težave z bolečimi sklepi – in zdravili

Uredništvo, 02. julij 2010.
Ostalo

Revmatoidni artritis je sistemska vnetna bolezen avtoimunske narave. Če se pravočasno ustrezno ne zdravi, nastanejo nepopravljive okvare sklepov, ki vodijo v invalidnost. Pri tej bolezni…

Revmatoidni artritis je sistemska vnetna bolezen avtoimunske narave. Če se pravočasno ustrezno ne zdravi, nastanejo nepopravljive okvare sklepov, ki vodijo v invalidnost. Pri tej bolezni namreč že v zgodnjih fazah nastajajo strukturne okvare sklepov, kar pomembno slabša kakovost življenja in sčasoma privede do vse manjše gibljivosti oziroma invalidnosti. Z napredkom sodobnih medicinskih in farmacevtskih raziskav je danes mogoče poleg nadzorovanja bolečine in vnetja, do določene mere vsaj zavreti napredovanje bolezni ter posledično invalidnost. Kot kažejo izkušnje iz dosedanjih kliničnih študij in uporabe zdravila, kjer je to že na voljo, to bistveno izboljša raven zdravljenja revmatoidnega artritisa in predvsem pomembno dvigne kakovost življenja bolnikov; v Sloveniji po letu in pol prizadevanj strokovnjakov in bolnikov sredstev za zdravljenje s tocilizumabom še vedno ni na voljo.

Pomembno olajšanje težav

Kot še pojasnjujejo strokovnjaki, je razširitev indikacije temeljila na podatkih klinične raziskave LITHE, ki so jo zasnovali prav za to, da bi preverili učinkovitost dvoletnega zdravljenja s tocilizumabom v kombinaciji z že znanim zdravilom metotreksat. Učinkovitost zdravljenja so ocenjevali glede na spremembe strukturnih okvar sklepov in izboljšanje funkcijskih zmogljivosti. Pri bolnikih, vključenih v raziskavo LITHE, ki so prejemali tocilizumab v kombinaciji z metotreksatom, so potrdili statistično značilno manjše napredovanje strukturnih okvar sklepov v primerjavi z bolniki v kontrolni skupini. Tako je bilo pri bolnikih, ki so bili v okviru raziskave zdravljeni s tocilizumabom po dveh letih opaziti kar za 81 odstotkov zmanjšano napredovanje strukturnih okvar sklepov, kar je bilo povezano tudi z boljšo gibljivostjo (ocenjevanje z merilom HAQ-DI) in drugimi ugodnimi kazalci, pomembnimi za vsakdanje življenjske aktivnosti.

Vir: delo.si

Revmatoidni artritis (revma) je obolenje, ki prizadene vse telo. Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close