Dobrodošla knjižna novost: Sladkorna bolezen tipa 2

Uredništvo, 02. julij 2010.

Za lažje življenje s sladkorno boleznijo Poljudne literature s področja zdravja je v slovenščini dokaj veliko, ker pa gre v veliki večini za prevodna dela,…

Za lažje življenje s sladkorno boleznijo

Poljudne literature s področja zdravja je v slovenščini dokaj veliko, ker pa gre v veliki večini za prevodna dela, je vsako avtorsko delo naših strokovnjakov toliko bolj dragoceno in vredno posebne predstavitve. Najnovejšo knjigo, Sladkorna bolezen tipa 2. Kako jo obvladovati in živeti z njo, sto receptov za zdravo prehrano, sta podpisala priznani slovenski diabetolog, doc. dr. Marko Medvešček, in Maruša Pavčič, predavateljica na Visoki šoli za zdravstvo v Izoli.

Knjiga je dobrodošel prispevek k slovenski diabetološki stroki. Komu oziroma kateri javnosti sta jo s soavtorico v prvi vrsti namenila?

Medvešček: Namenjena je seveda bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 2. Želiva jih seznaniti z boleznijo, da bodo lažje živeli z njo. Čeprav gre za poljudno strokovno besedilo, nekakšen priročnik za potrebe bolnika, pa dopolnjuje strokovne standarde za oskrbo sladkorne bolezni. Zdravstvena vzgoja oziroma edukacija bolnika s sladkorno boleznijo je eden od temeljev skrbi za sladkorno bolezen. Vloga priročnika je prav v tem, da razširi bolnikovo znanje, s čimer ga usposobi za čimbolj samostojno oskrbo svoje bolezni. S tem postane odgovoren partner pri obravnavi bolezni.

S čim se ljudje, ko zbolijo za to boleznijo, najtežje soočijo in spoprimejo?

Medvešček: To je odvisno od vsakega posameznika posebej. Za nekoga je nesprejemljivo že dejstvo, da ima bolezen, ki je kronična, v bistvu neozdravljiva, pa čeprav obvladljiva. Nekdo drug pa denimo najtežje sprejme grožnjo kroničnih zapletov. Za večino je najbrž največja težava sprememba življenjskega sloga, sploh če so do postavitve diagnoze živeli dokaj nezdravo. Najtežje je spremeniti prehranjevalne navade. Ne glede na glavni vzrok, ki je pri posameznem bolniku v ospredju, se vsi bolniki na bolezen odzivajo po skupnem vzorcu: od začetnega zavračanja in jeze do sprejetja bolezni, ko jo razumejo kot trajno okoliščino, s katero bodo živeli in jo obvladovali v največji možni meri.

Vir: Viva.si

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
26.07.2021. ob 15:13
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close