Klopi

Uredništvo, 01. julij 2010.
Ostalo

V Sloveniji je razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Ugriz klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša nekatere bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis…

V Sloveniji je razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Ugriz klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša nekatere bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in boreliozo lyme. Povzročitelj bolezni se lahko preko larv, nimf in spolno zrelih klopov prenese na človeka ali žival. Vsak klop ni okužen!

O BOLEZNIH, ki jih povzročajo klopi

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen možganske ovojnice in centralnega živčnega sistema. Na mestu vboda klopa pri klopnem meningoencefalitisu praviloma ni opaznih sprememb na koži. Bolezen običajno poteka v dveh fazah:

  • prva faza bolezni se začne približno 7 dni po vbodu klopa in poteka podobno kot pri gripi (slabo počutje, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol).
  • pri večini bolnikov sledi po prostem intervalu (nekaj dni do tri tedne) druga faza bolezni s visoko temperaturo, močnim glavobolom in lahko celo z nezavestjo.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
29.11.2021. ob 10:38
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close