Nasveti proti driski

Uredništvo, 29. junij 2010.

Kako si pomagamo sami Le koga še ni za kak dan posedla na stranišče, še huje pa je, če nam pokvari počitnice … Če je…

Kako si pomagamo sami

Le koga še ni za kak dan posedla na stranišče, še huje pa je, če nam pokvari počitnice … Če je driska kratkotrajna, si lahko pomagamo tako, da nadomeščamo izgubljeno tekočino in minerale ter uživamo hrano z malo balasta. O driski govorimo, če blato ni več oblikovano, marveč redko, lahko so mu primešani tudi izločki, odvajamo pa več kot trikrat na dan. Če jo povzroči virus, navadno traja nekaj dni. Tako drisko običajno spremljajo povišana telesna temperatura, krči v trebuhu, bruhanje in glavobol.

Bakterijska driska izvira iz hrane ali vode, nastane pa zaradi delovanja bakterijskih toksinov ali vdora bakterij v črevesno steno. Blato je največkrat vodeno, obolenje pa spremljajo slabost, krči v trebuhu in včasih tudi bruhanje. Pri bakterijski driski, ki okvari črevesno steno, je blato sluzavo in krvavo, kaže pa se tudi s hudimi krči in povišano telesno temperaturo.

Drisko lahko povzročita tudi alergijska reakcija ter čezmerno uživanje alkohola ali nikotina. Nemalokrat je driska posledica duševnih težav, stresa, skrbi, treme … V takšnem primeru se črevo odzove na čustvene dražljaje, saj je prek vegetativnega živčnega sistema povezano z možgani.

Nadomeščanje tekočine

Pri blagi in zmerni driski lahko izgubljeno tekočino, glukozo in minerale nadomestimo z glukozno-elektrolitskim pripravkom (mešanica elektrolitov in sladkorja), ki ga naredimo kar doma, v obliki praškov pa je na voljo v lekarnah. Vsebino vrečke raztopimo v predpisani količini neoporečne vode.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close