Prevzgojiti nasilneža?

Uredništvo, 28. junij 2010.
Ostalo

V Sloveniji so čedalje pogostejše tragedije, v katerih navadno moški umori žensko, nato pa si še sam vzame življenje. Včasih umori samo njo, svoje nasilje…

V Sloveniji so čedalje pogostejše tragedije, v katerih navadno moški umori žensko, nato pa si še sam vzame življenje. Včasih umori samo njo, svoje nasilje pa poskuša upravičiti z besedami: Če je ne morem imeti jaz, je tudi nihče drug ne bo imel!

Kaj moške žene k temu, da so dolga leta nasilni, da ne prenesejo zavrnitve in da se na koncu odpravijo na morilski pohod (iz ljubosumja)? Zakaj v nasilju tako zelo prednjačijo moški? Zakaj še vedno privolimo v skrivanje žrtve, namesto da bi povzročiteljem nasilja končno postavili meje? Ta in še nekaj drugih vprašanj smo postavili Katji Zabukovec Kerin, predsednici Društva za nenasilno komunikacijo.

Je nasilnega moškega sploh mogoče prevzgojiti?

Seveda je. Prav zato ne govorimo o nasilnih moških, temveč o moških, ki uporabljajo nasilje. Nasilje je za večino ljudi naučeno vedenje in ga je mogoče spremeniti. Če pa ljudje verjamejo, da je nasilje del osebnosti in da so nasilneži tisti, ki si ne morejo pomagati, potem tudi zmotno mislijo, da jim ni mogoče pomagati. Zato jih tudi nikoli ne pokličejo na odgovornost. In takrat začnejo ljudje moralizirati in se spraševati, zakaj ženske ne odidejo, zakaj se »pustijo« pretepati, namesto da bi se vprašali, zakaj ne odidejo storilci. Zakaj se oni ne umaknejo, namesto da si poskušajo z nasiljem zagotoviti nekakšne svoje namišljene pravice? V Društvu za nenasilno komunikacijo smo se prepričali, da je nasilno vedenje mogoče spremeniti. Tudi naš sodelavec, ki danes dela z drugimi storilci nasilja, je bil v preteklosti sam nasilen do svoje partnerke, a je to z leti intenzivnega ukvarjanja s sabo spremenil.

Vir: revija Jana

Lepša polovica, vedno močna, vse prenese, zmore in uredi. Včasih pa se zalomi. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:50
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close