Plešavost

Uredništvo, 24. junij 2010.
Ostalo

Katero zdravilo deluje ? Plešavost ali alopecija je delna ali popolna izguba las, ki je lahko dedne narave, pa tudi posledica hormonskih dejavnikov, bolezni ali…

Katero zdravilo deluje ?

Plešavost ali alopecija je delna ali popolna izguba las, ki je lahko dedne narave, pa tudi posledica hormonskih dejavnikov, bolezni ali staranja. Obstaja več vrst in vzrokov plešavosti (prirojena, pridobljena, hormonska …), najpogostejša oblika izgube las (98 %) pa je androgena oziroma moška plešavost. Moška plešavost ali strokovno androgena alopecija je zelo pogost pojav. Do 50. leta starosti se začetni znaki plešavosti pokažejo pri skoraj vsakem drugem moškem, pri skoraj vseh ženskah pa se začnejo lasje redčiti okrog 60. leta starosti.

Od tanjšanja do redčenja las

Prve spremembe na lasišču se lahko pokažejo že v dvajsetih letih, s staranjem pa le še napredujejo. Začetni simptom je največkrat tanjšanje las, ti so tudi čedalje krajši in svetleje pigmentirani. Bolezen napreduje s postopnim redčenjem las vse do popolne plešavosti.

Krivci moški spolni hormoni

Pravega vzroka za plešavost še niso odkrili, znano pa je, da nanjo vplivajo predvsem moški spolni hormoni. Plešavost je tudi dedna, hitrost in obseg izpadanja las pa sta odvisna od vsakega posameznika, zato jih je zaradi različnih genskih osnov težko predvideti.

Vir: Viva.si

Vač informaciji o negi las, striženju, barvanju in frizurah preberite na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close