Zdravstvo ob skoraj 50 milijonov evrov, poslance skrbi za usodo ljubljanske urgence

Uredništvo, 24. junij 2010.
Ostalo

Ljubljana – Odbor DZ za zdravstvo se je danes seznanil s predlaganim rebalansom letošnjega proračuna za področje zdravstva. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan…

Ljubljana – Odbor DZ za zdravstvo se je danes seznanil s predlaganim rebalansom letošnjega proračuna za področje zdravstva. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je v uvodu poudaril, da bo zdravstveni resor izgubil skoraj 50 milijonov evrov, kar bo najbolj prizadelo področje investicij.

“Nismo srečni v tej situaciji, a razumemo, da so razmere težke,” je dejal državni sekretar. V zvezi s tem je opozoril, da se najbolj zamika prav najdražji projekt – nova ljubljanska urgenca. Po njegovih besedah je projekt zaradi določenih tehničnih težav že tako v zamudi, tako so lahko zamaknili njegovo izvajanje na naslednje leto. “A če naslednje leto ne bodo zagotovili 40 milijonov evrov, se bo ta projekt ustavil,” je opozoril ob tem.

Polanka SD Julijana Bizjak Mlakar je opozorila na nekatera področja, ki jim rebalans jemlje sredstva – zbiranje krvi, zdravljenje z biološkimi zdravili – oboje je izpostavil tudi poslanec SDS Ivan Grill – ter varovanje zdravja delavcev. Zanimalo jo je še, čemu so namenjena sredstva na postavki odškodnine za osebe, ki so se okužile z virusom hiv, in za škodo po cepljenju.

Poslanec DeSUS Vasja Klavora je želel od predstavnikov ministrstva za zdravje izvedeti, kaj pomeni preprojektiranje urgence v Ljubljani, predvsem po vseh zapletih z gradnjo onkologije in pediatrije. Zanimalo ga je tudi, kakšna bo usoda načrtovanih urgentnih centrov po Sloveniji ter kaj je z investicijo Psihiatrične klinike Ljubljana za zdravljenje odvisnikov na posestvu Razori. “Zavedamo se, da je treba varčevati, a v medicini je včasih treba hitro ukrepati,” je dejal.

Tudi Grilla je zanimala usoda projekta urgentnih centrov po državi. Izpostavil je predvsem investicijo v novomeški bolnišnici. Po njegovih besedah se v zadnjih dveh letih na področju investicij v zdravstvu ni veliko naredilo. “Slepite se, če mislite, da se bodo te investicije začele graditi v prihodnjem letu, ker teh sredstev ne bo, saj bodo razmere še manj ugodne kot letos,” je prepričan Grill.

Vir: dnevnik.si

Oddajte pohvale, pritožbe, pripombe, predloge in pobude kar na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close