Poletni VIP test sredstev za sončenje za otroke

Uredništvo, 22. junij 2010.

ZPS in MIPOR sta v sodelovanju s partnerskimi evropskimi potrošniškimi organizacijami tudi letos testirala in medsebojno primerjala 15 sredstev za sončenje. V tokratnem VIP testu…

ZPS in MIPOR sta v sodelovanju s partnerskimi evropskimi potrošniškimi organizacijami tudi letos testirala in medsebojno primerjala 15 sredstev za sončenje. V tokratnem VIP testu so vzeli pod drobnogled izdelke, na katerih je označeno, da so namenjeni otrokom oziroma celotni družini.

Boštjan Okorn, vodja primerjalnega testiranja na ZPS, je povedal: “Kriteriji ocenjevanja so zadnjih nekaj let nespremenjeni, sredstva za sončenje pa se morajo najprej izkazati pri zaščiti pred sevanjem UVA in UVB žarkov, skladno z označbami na embalaži posameznega izdelka.” Vsi proizvajalci za zaščito UVB še naprej uporabljajo številske oznake (SPF), zraven pa mora biti dodana tudi oznaka, v kateri razred zaščite sredstvo sodi. Kot so še povedali na ZPS, so za otroke in družine primerna sredstva z visoko ali zelo visoko zaščito, torej s faktorjem SPF 30 in več.

VIP test razkriva, da le eno sredstvo za sončenje pred sevanjem UVB ščiti slabše, kot je zapisano na embalaži, pri enem izmed testiranih izdelkov pa instrumenti na namazani in obsevani koži niso zaznali sprememb. Med učinkovitimi in kakovostnimi sredstvi za sončenje za otroke je tudi izdelek slovenskega proizvajalca, pomenljivo pa je, da so se med slabše ocenjenimi znašle nekatere znane in močno oglaševane blagovne znamke, ki jim potrošniki načeloma zaupajo. Pri ZPS letos ni zaznali odstopanj med obljubo proizvajalca in dejansko zaščito sredstva pred sevanjem UVA, je pa krovna slovenska potrošniška organizacija v okviru preverjanja vodoodpornosti sredstev za sončenje ugotovila, da dva izdelka ne izpolnjujeta kriterijev testa. Cene kakovostnih sredstev za sončenje se gibljejo med nekaj manj kot 30 evri za liter, lahko pa tudi presežejo 100 evrov za liter.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Imate težave s kožo? Se sprašujete ali gre za kožno bolezen ali kaj drugega? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
29.07.2021. ob 10:58
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close