Terminali: Kdo bi si upal jesti ribe, obogatene z živim srebrom?

Uredništvo, 21. junij 2010.
Ostalo

Eksplozija terminala v Žavljah bi zaradi plitvosti morja prinesla posledice, večje od katastrofe v Mehiškem zalivu, je prepričan Vojko Bernard iz organizacije Alpe Adria Green….

Eksplozija terminala v Žavljah bi zaradi plitvosti morja prinesla posledice, večje od katastrofe v Mehiškem zalivu, je prepričan Vojko Bernard iz organizacije Alpe Adria Green.

In kaj storiti, da bi preprečili gradnjo terminalov? “Takoj tožiti Italijo,” rešitev ponuja Vojko Bernard, ki je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice. “Vlada ima dovolj dokazov, ki smo ji jih posredovali, da bi gradnjo lahko preprečila,” je dodal.

Posledice? Od zastrupljenih rib in morja…

Med nevarnostmi, ki jih prinaša morebitni novi plinski terminal v Žavljah, Bernard izpostavlja ohladitev vode za pet stopinj, izpuste klora, ki plin segreva, onesnaženje z živim srebrom in dvig težkih kovin in živega srebra z dna morja, do česar prihaja pri pristajanju ladij. Znano je, da živo srebro prehaja v ribe, ki jih potrošniki nato použijemo kot hrano, je dejal. “Vprašanje je, kdo bi si upal jesti ribe, obogatene z živim srebrom.”

… do ekplozije katastrofičnih razsežnosti

Nevarnost bi ob morebitni eksploziji dobila katastrofično razsežnost. Če bi terminal v Žavljah zaradi morebitnih tehničnih pomanjkljivosti eksplodiral ali če bi nastal požar, bi lahko nastal domino efekt, saj v bližini stojijo tudi terminali z lahkimi naftnimi derivati in kisikom. “Nastala bi eksplozija, ki jo lahko primerjamo z izbruhom vulkana,” je prepričan Bernard.

Več informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 19:40
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close