Nov program zdravljenja za odvisne od drog, ki imajo tudi duševno motnjo

Uredništvo, 21. junij 2010.
Ostalo

Ljudje z dvojnimi diagnozami, ki niso učinkovito zdravljeni, naredijo samomor štirikrat pogosteje kot tisti, ki so učinkovito zdravljeni Raziskave kažejo, da ima kar od 50…

Ljudje z dvojnimi diagnozami, ki niso učinkovito zdravljeni, naredijo samomor štirikrat pogosteje kot tisti, ki so učinkovito zdravljeni

Raziskave kažejo, da ima kar od 50 do 70 odstotkov odstotkov uživalcev mamil tudi duševno motnjo. Mnogi med njimi droge tako uporabljajo za samozdravljenje. Ljudje z dvojnimi diagnozami pa potrebujejo drugačno zdravljenje kot ljudje, ki so zgolj zasvojeni ali imajo duševno motnjo.

Doslej v Sloveniji nismo imeli ustreznega programa zdravljenja za bolnike z dvojnimi diagnozami. Ta primanjkljaj sedaj zapolnjujejo na Psihiatrični kliniki Ljubljana, saj uvajajo nov program zdravljenja in zdravstvene ter psihosocialne rehabilitacije zasvojenih uživalcev mamil s soobstoječimi duševnimi motnjami.

Resna in kompleksna problematika

Kot je povedal generalni direktor klinike prof. dr. Bojan Zalar, o potrebi takega programa razmišljajo že 15 let; lani pa so ga predstavili zdravstvenemu svetu pri ministrstvu za zdravje, ki ga je tudi potrdil. Program bodo izvajali na posestvu Razori.

“Psihiatrična klinika Ljubljana je na poti k boljši evropski kliniki, zato uvajamo posodobljene programe, ki so v trendu z nastajajočimi duševnimi motnjami,” je povedal Zalar. Le-te so danes drugačne kot včasih; v porastu so osebnostne motnje, nevroze pa izginjajo. Prav tako med ljudmi narašča uporaba nedovoljenih substanc, kar ne prinaša samo odvisnosti, pač pa jih dobršen del uživalcev uporablja kot samozdravljenje – z njimi zdravijo že obstoječo duševno motnjo (na primer zmanjšujejo tesnobnost) ali pa duševno motnjo sproži uživanje drog. “Če psihozo povzroči uživanje psihoaktivne substance, to ni enako običajni psihozi,” je povedal psihiater. Zato za zdravljenje tovrstnih komorbidnih stanj obstoječi načini zdravljenja niso ustrezni.

Komorbidna motnja pomeni, da je posameznik odvisen od ene ali več psihoaktivnih snovi, ob tem pa ima tudi resno duševno motnjo, kot so shizofrenija in motnja razpoloženja, depresija ali bipolarna motnja. “To so zelo resne in kompleksne motnje,” je povedala strokovna direktorica Psihiatrične klinike Ljubljana prof. dr. Blanka Kores Plesničar. V svetu te bolnike zdravijo z različnimi pristopi: istočasno zdravijo zasvojenost in duševno motnjo na isti lokaciji, istočasno zdravijo obe motnji, a v različnih ustanovah, ali najprej zdravijo eno motnjo in zatem drugo. Najučinkovitejši je integralni pristop, ko motnji zdravijo vzporedno, je povedala. Za tak pristop so se odločili tudi na kliniki. Doslej so skušali paciente zdraviti paralelno, ko se je bolnik zdravil v centru za zdravljenje odvisnosti ali v psihiatrični ustanovi zaradi ene od motenj, ki je bila najbolj akutna, in so strokovnjaki druge inštitucije hodili na konziliarne obiske.

Vir: dnevnik.si

Vas zanima, kako iz omame ponovno v življenje? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
29.11.2021. ob 10:24
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close