Lahko kondom za ženske prepreči posilstvo?

Uredništvo, 21. junij 2010.
Ostalo

Cape Town – Južnoafriška zdravnica Sonnet Ehlers je bila neko noč pred štirimi desetletji v službi, ko je v ordinacijo vstopila skrušena žrtev posilstva. »…

Cape Town – Južnoafriška zdravnica Sonnet Ehlers je bila neko noč pred štirimi desetletji v službi, ko je v ordinacijo vstopila skrušena žrtev posilstva. »Pogledala me je in dejala: ‘Če bi tam spodaj le imela zobe’,« se dogodka spominja Ehlersova. »Obljubila sem ji, da bom nekega dne storila nekaj, kar bo pomagalo ljudem, kot je ona,« dodaja.

Štiri desetletja kasneje je nastal Rape-aXe, kondom za ženske, ki pomaga pri preprečevanju posilstev in kasnejši identifikaciji napadalca. Kondom, ki si ga ženske v vagino vstavijo kot tampon, je izdelan iz lateksa, oblikovan pa je kot tulec. V notranjosti kondoma je razporejena nazobčana vrsta zobem podobnih kaveljčkov, ki ob poskusu penetracije ukleščijo penis in napadalcu povzročijo zelo neprijeten občutek. »Boli ga, ne more urinirati in ne more hoditi,« pravi Ehlersova. Napravo lahko odstrani zgolj zdravnik, saj se v primeru poskusa amaterske odstranitve penisa oklene le še bolj trdno, kljub temu pa kondom za ženske kože ne predre, zato ne povzroča nevarnosti izpostavitve telesnim tekočinam.

Južnoafriška zdravnica sedaj kondome za ženske deli v različnih južnoafriških mestih, kjer trenutno poteka svetovno nogometno prvenstvo. V tem času namerava razdeliti 30.000 brezplačnih kondomov, ki bodo po poskusnem obdobju na voljo za približno dva dolarja. »Situacija bi bila idealna, če bi ga ženska nosila, ko gre na zmenek na slepo, ali pa nekam, kjer se ne počuti sproščeno,« pravi Ehlersova.

Kritiki sicer trdijo, da kondom za ženske ni dolgoročna rešitev, poleg tega pa ženske izpostavlja še hujšemu nasilju njihovih napadalcev. Kot pravi Victoria Kajja iz ugandskega centra za nadzor nad širjenjem bolezni, pa gre tudi za obliko »zasužnjevanja«. »Strah, ki obkroža žrtev, in nošenje kondoma v pričakovanju napada, predstavljata obliko zasužnjevanja, ki ji ne bi smela biti izpostavljena nobena ženska,« meni. Ob tem dodaja, da kondom ženskam nudi tudi lažen občutek varnosti.

Vir: delo.si

Vam je dogodek v otroštvu pustil neizbrisno in bolečo sled? Obiščite forum: Za žrtve spolnega nasilja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close