1 – 0 za živilsko industrijo

Uredništvo, 21. junij 2010.
Ostalo

Industrija je porabila milijardo evrov za lobiranje evropskih parlamentarcev z namenom, da večbarvnega označevanja sladkorjev, maščobe in soli na 100 g živila na prednji strani…

Industrija je porabila milijardo evrov za lobiranje evropskih parlamentarcev z namenom, da večbarvnega označevanja sladkorjev, maščobe in soli na 100 g živila na prednji strani embalaže ne izglasuje. Glasovanje parlamentarcev velik korak nazaj.

Zavrnjen sistem barvnega kodiranja

Evropski poslanci so se na sredinem glasovanju uklonili pritisku živilske industrije, saj je barvni sistem za označevanje živil zavrnilo skoraj 400 poslancev. Predlog nove Uredbe o informacijah za potrošnike je sicer skupek več direktiv o splošnem označevanju živil in o označevanju hranilnih vrednosti živil. Uredbo so evropski parlamentarci že obravnavali lansko leto, tokrat je to drugič in verjetno bodo o tej uredbi glasovali še enkrat, zato še ni vse zgubljeno.

Neodvisna raziskava je pokazala, da je za potrošnike sistem barvnega kodiranja oz. prikaza v obliki semaforja najenostavnejši in nudi največ informacij, ter vodi do odločitev o nakupu bolj zdravih živil. Način prikaza z barvnim semaforjem so podprle potrošniške organizacije, različne zdravstvene organizacije, zdravniki, tak sistem že uporabljajo v nekaterih večjih trgovskih verigah po Evropi. Poslanci so se, predvsem glede na politično opredelitev, odločili proti predlogu, da bi sistem barvnega označevanja države članice uvedle tudi na nacionalni ravni.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Ali vas zanima, kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close