Visok krvni tlak in možganska kap

Uredništvo, 18. junij 2010.
Ostalo

Visok krvni tlak, je eden od dejavnikov, ki povzročajo tveganje za možgansko kap. Če je bolnik možgansko kap že doživel, je od ponovne možganske kapi…

Visok krvni tlak, je eden od dejavnikov, ki povzročajo tveganje za možgansko kap. Če je bolnik možgansko kap že doživel, je od ponovne možganske kapi bolj ogrožen, če ima visok krvni tlak. Z zdravljenjem visokega krvnega tlaka dosežemo, da se nevarnost za možgansko kap zmanjša. Zdravljenje visokega tlaka bolj zmanjšuje tveganje za prvo možgansko kap, nekoliko manj pa tveganje za ponovno možgansko kap.

Kaj je krvi tlak?

Kri oskrbuje vsak del telesa s kisikom, zato mora neprestano krožiti po telesu in prenešati kisik iz pljuč do vsake telesne celice. Podobno je s številnimi drugimi hranivi, ki jih celice potrebujejo za življenje.

Kri se pretaka po žilah, če jo po enem koncu potiskamo. S tem ustvarimo potisno slio, ki jo fizikalno imenujemo tlak. Če na enem koncu žile povečamo tlak, steče kri proti mestu z nižjim tlakom. Čim večja je tlačna razlika med enim in drugim koncem žile, večji je pretok krvi.

Avtor: Red.prof.dr. Žemva Aleš, dr.med., svetnik; v prispevku z naslovom: Visok krvni tlak in možganska kap, ki je dostopen v priloženi PRILOGI  

Vir: Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije

Imate težave z visokih krvnim tlakom? Posvetujte se na forumu: Kardiologija, ki je dostopen na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close