Doplačila za zdravila čez cenovni rob

Uredništvo, 18. junij 2010.
Ostalo

Bolniki opozarjajo, da jih lahko spremembe prizadenejo Na ministrstvu za zdravje želijo stopiti na prste trikom, ki dražijo zdravila Ljubljana – Na ministrstvu za zdravje…

Bolniki opozarjajo, da jih lahko spremembe prizadenejo

Na ministrstvu za zdravje želijo stopiti na prste trikom, ki dražijo zdravila

Ljubljana – Na ministrstvu za zdravje pripravljajo obširne sistemske spremembe na področju zdravil, med drugim izdajo najcenejšega zdravila iz skupine medsebojno zamenljivih zdravil in uvedbo sistema medsebojno primerljivih zdravil.

Ob slednjem, ki mu močno nasprotujejo v združenjih bolnikov, sta se “spotaknila” že dva ministra za zdravje, Andrej Bručan in Zofija Mazej Kukovič. Tovrstne ideje so bile doslej tako vedno umaknjene, res pa je tudi, da tokrat prvič sovpadajo z vsesplošnim zategovanjem pasu v zdravstvu.

Denar za resnično nova zdravila

Pri medsebojno primerljivih zdravilih, ki so podobna, a nimajo enakih zdravilnih učinkovin, bi določili najvišjo priznano vrednost v posamezni skupini. Zdravnik bi imel še vedno možnost določiti, da se zdravila ne zamenjuje, je pojasnil Aleš Živkovič, svetovalec ministra za zdravje Dorijana Marušiča. V nasprotnem primeru bi bolnik, če bi predpisano zdravilo preseglo najvišjo priznano vrednost, zanj doplačal. Na ministrstvu za zdravje računajo, da bi uvedba sistema medsebojno primerljivih zdravil prinesla prihranke na račun tako imenovanih “jaz tudi” zdravil z nizko dodano terapevtsko vrednostjo v primerjavi s starejšo različico, a precejšnjo dodano ceno. Pri tem gre predvsem za zdravila, ki so nova oziroma inovativna zgolj formalno, v resnici pa gre na primer za novo obliko že obstoječih zdravil, ki se od dotedanjih razlikuje le v malenkostih. Ker so “na novo” patentno zaščitena, ta zdravila še nimajo generičnih paralel. Kot primer je Živkovič navedel nekatera zdravila pri osteoporozi, sistem medsebojno primerljivih zdravil pa bi po njegovem med drugim prišel prav tudi pri statinih (zdravilih za zdravljenje povečanih vrednosti holesterola v krvi). Na tak način prihranjena sredstva bi glede na načrte ministrstva za zdravje prenesli na nova terapevtska področja, na primer biološka zdravila, pri katerih gre pogosto za visoko dodano vrednost glede na dotedanja zdravila, generičnih paralel pa ni.

Vir: dnevnik.si

Vas zanima razlika med originalnimi in generičnimi zdravili? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close