Nov program zdravljenja bo zagotovil integrirano oskrbo pacientov z dvojno diagnozo

Uredništvo, 18. junij 2010.
Ostalo

Ljubljana, junij  – Vodstvo Psihiatrične klinike Ljubljana (PKL) je na današnji novinarski konferenci predstavilo načrte za začetek zdravljenja ter zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije odvisnih uživalcev…

Ljubljana, junij – Vodstvo Psihiatrične klinike Ljubljana (PKL) je na današnji novinarski konferenci predstavilo načrte za začetek zdravljenja ter zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije odvisnih uživalcev drog s soobstoječimi duševnimi motnjami. Zdravljenje in rehabilitacija pacientov bosta potekala na posestvu Razori, na katerem bo klinika do leta 2012 postopno prenovila poslopja, ki bodo potrebna za uspešno in učinkovito izvajanje programa.

Program, ki ga je decembra lani odobril Zdravstveni svet Ministrstva za zdravje, se bo posvečal tako zdravljenju kot zdravstveni in psihosocialni rehabilitaciji oseb s komorbidnostjo oziroma soobstoječo duševno motnjo. V Sloveniji programi za zdravljenje pacientov z dvojnimi diagnozami še niso dovolj razviti, neustrezna obravnava pa pri pacientih povečuje možnosti za ponovitev tako odvisnosti kot duševne motnje, večja je stopnja tveganja za različne infekcije, pogosta so tudi predoziranja, ki so lahko smrtna. Pacienti z dvojno diagnozo so pogosto brezposelni, socialno izključeni in so storilci kaznivih dejanj. Generalni direktor PKL prof. dr. Bojan Zalar je ob tem poudaril, da je »Slovenski model zdravljenja odvisnosti eden od vodilnih v svetu, naš način pa trenutno izvaja še 13 držav. Uvedba tovrstnega programa je po eni strani nujna, saj prinaša številne pozitivne učinke za paciente, po drugi strani pa gre za logično nadgradnjo vseh naših dosedanjih prizadevanj ter izkušenj na področju duševnega zdravja. Integriran pristop predstavlja novost pri obravnavi duševnih motenj pri nas.«

Strokovna direktorica PKL prof. dr. Blanka Kores Plesničar je pojasnila predviden način izvajanja programa in pričakovane rezultate. Pacienti, obravnavani v teh programih, si bodo pridobili znanja in spretnosti, s katerimi bodo lahko prepoznavali rizične situacije in znake soobstoječih duševnih motenj, prav tako pa se bodo naučili njihovega preprečevanja. Pričakovati je, da se bo posledično zmanjšalo število hospitalizacij in skrajšala njihova dolžina. »Aktivnosti, ki jih bomo izvajali na kliniki, bodo usmerjene predvsem k zagotavljanju trajne abstinence in stabilizaciji duševne motnje pacientov. Pozornost bomo posvečali tako terapevtskim obravnavam kot tudi učenju komunikacijskih veščin in drugih socialnih veščin, ki bodo pacientom pomagale pri ponovnem vključevanju v družbo,« je še dodala prof. dr. Blanka Kores Plesničar.

Sonja Senica, pomočnica generalnega direktorja za kadrovske in splošne zadeve, je predstavila organizacijske vidike izvajanja novega programa na posestvu Razori. Uvajanje programa bo potekalo v treh fazah, skladno s tem pa tudi obnovitvena dela na posestvu in poslopjih. V letu 2010 se bo investicijo črpalo iz ostankov prihodkov nad odhodki, in sicer po minimalnem programu potrebnih gradbenoadaptacijskih del v višini 156.000 EUR. V prvi fazi, ki bo namenjena dnevni oskrbi pacientov, bo PKL tako izvedla nekaj manjših adaptacijskih del, ki bodo zagotovila učinkovito ambulantno obravnavo pacientov. Vodstvo klinike pričakuje, da se bodo vsa ostala sredstva uredila z aneksom k Splošnemu dogovoru za leto 2010. Izvajanje druge faze, ki že vključuje paciente v celodnevni bolnišnični obravnavi, je predvideno za leto 2011, ko PKL namerava z investicijo pridobiti dodatni prostor za opravljanje dejavnosti. »Tretja, zadnja faza pomeni izvajanje novega programa v celoti, kar načrtujemo za leto 2012,« je še dodala Sonja Senica.

Obiščite spletni forum in preberite več informacij o psihičnih stiskah, strahu, fobijah ter terapijah na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:18
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close